YHTEISTYÖTÄ JA YHTEISÖLLISYYTTÄ YLI MAAKUNTARAJOJEN

YHTEISTYÖTÄ JA YHTEISÖLLISYYTTÄ YLI MAAKUNTARAJOJEN
TUUHAN VÖLÖJYYN -HANKKEEN JA OMAISOIVA-TOIMINNAN KAUTTA

Taivalkoskella, Posiolla ja Kuusamossa toimiva Koillismaan Muisti ry:n hanke kutsuu jo nimellään alueen väkeä liikkeelle. Muistisairauteen liittyvistä asioista kiinnostuneet ovat toimineet lähes kaksi vuotta projektivastaava Eine Korhosen johdolla hankkeen pilottikylissä Taivalkosken Metsäkylässä, Posion Lohirannalla ja Kuusamon Vuotungissa ja Penttilänvaaralla. Joka kylässä toiminta on omannäköistään.

Metsäkylän toiminta on ollut pääasiassa porinakahviloita, jouluruokailutapahtumia ja luontoretkiä.

Vuotungissa pääasioita ovat olleet kädentaidot, laulu ja aivotreeni. Penttilänvaaralla toimii ruokapiiri, Lohirannassa on porinapiiri muisteluiden, tietovisojen ja jumpan merkeissä. Koillismaan Muisti ry:n Muistipirtillä Kuusamossa on lisäksi taidekahvilatoimintaa. Muistipirtille ovat tervetulleita vierailemaan kaikki muistiasiasta kiinnostuneet.

Kuluvan vuoden puolella hanke on aloittanut Metsäkylän pilottikylätoiminnan kautta yhteistyön sekä Koillismaan että Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset -yhdistysten kanssa. Nyt kaikki kolme toimijaa vuorollaan järjestävät teemakahviloita kerran kuussa Pyhäkylän entisellä koululla, nykyisessä taidekeskuksessa. Taidekeskus valikoitui teemakahviloiden pitopaikaksi, koska se on keskeinen paikka kaikkien kolmen toimijan laajalla toiminta-alueella.

Ensimmäisessä kylien yhteistyökokoontumisessa Koillismaan Omaishoitajat ja Läheiset –yhdistyksestä Laila Setämaa ja Saila Käsmä-Karjalainen, Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset –yhdistyksen OmaisOiva-toiminnan vastaava Aila Tartio-Jalonen, Koillismaan Muisti ry:n Tuuhan völöjyyn –hankkeen projektivastaava Eine Korhonen ja Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset-toiminnan ohjaaja Petra Juntunen esittelivät yhdistystensä toimintaa ja tarkoitusta. Porukalla mietittiin yhteistyömahdollisuuksia.

Eine Korhonen kertoi Tuuhan völöjyyn –hankkeesta, jossa Metsäkylä on pilottikylänä. –Tämä on toimintaa ihmisten omassa ympäristössä, ei tarvitse lähteä kauas kuntakeskuksiin. Metsäkylässä on toimiva ryhmä ja ajatuksena on toiminnan laajentaminen lähikyliin yli kuntarajojen. Muisti on tärkeä asia. Aivoterveydestään pitää huolehtia, Eine Korhonen painottaa.

Metsäkylän pilottikylän työryhmän jäsen Paavo Vääräniemi kertoo että pilottikylän toiminta alkoi muistisairausasiasta kiinnostuneiden kokoontumisella. -Päätettiin aloittaa porinakahvilat, joihin väki on pikkuhiljaa lisääntynyt kun sana on kiirinyt. Toiminnassa on nuorempiakin mukana, omaishoito ja muistisairaudet voivat kuulua kaikenikäisten elämään. Toimintaan voi tulla vaikkei läheisellä tai itsellä olisikaan muistisairautta. Toiveena on että kokoonnuttaisiin yhdessä Suomussalmen kylien kanssa. Saataisiin uutta tietoa ja taitoa, että pärjättäisiin kotona mahdollisimman pitkään. Nämä ovat niitä akunlataustilaisuuksia.

Pyhäkylän kyläaktiivi Aulis Moilanen kertoo Eläkeliiton kokoontumisten olleen Suomussalmen kylien porinakahviloita. –Nyt eläkeliiton porinapiirit ovat loppumassa yhdistyksen lakkautuessa, joten tämä toiminta on oikein tervetullutta.
Tulevaa toimintaa suunnitellessa käytetään Kainuun OmaisOiva-kahviloissa kerättyä palautetta. Toiveina on ollut saada kokoontumisiin luentoja muun muassa turvallisuudesta, ensiavusta, lääkeasioista, hoitotahdosta, edunvalvonnasta ja on toivottu myös vapaata porinaa. Maaliskuun tapaamisessa kuultiin asiaa aivoterveydestä.

LA RESUMETO ESPERANTE

Jam dum du jaroj Metsäkylä estis la pilota vilag´o en la projekto `Venu kun ni`, kiu estas la projekto al la homoj kiuj havas memorproblemojn. Komence de c´i-jaro la projekto faris kunlaboron kun du aliaj asocioj, en kiuj oni la samajn aferojn traktas kaj parolas pri. Nun dekoj da homoj el ses au pli da vilag´oj kunvenas unufoje monate en la Arta centro de Pyhäkylä, kie antaue estis lernejo. Per la kunlaboro oni fortig´as!

Aini Vääräniemi 11.4.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

34 − 32 =