ERÄMAAN TEMPPELIÄ JUHLITTIIN JOKIJÄRVELLÄ

ERÄMAAN TEMPPELIÄ JUHLITTIIN JOKIJÄRVELLÄ

Taivalkosken Jokijärven Hiltukankaalle valmistui Arkkitehti Anders Fredrik Granstedtin suunnittelema 600 hengen ristikirkko vuonna 1848 lähinnä Jokijärven ja Metsäkylän asukkaiden rakentamana. Puutavara otettiin yhteisesti omistetusta metsästä. Kirkon paikkaa valittaessa kriteerinä oli asutuksen keskittyminen Jokijärven suunnalle. Oheisessa kuvassa kirkko on jo siirrettynä Taivalkoskelle. Kuvan on ottanut H. Berghell GTK vuonna 1906.

Samoihin aikoihin Jokijärven kirkon rakentamisen kanssa Taivalkoskelle rakennettiin saha jonka ansiosta asutus lisääntyi sahan ympäristössä niin että kirkko päätettiin siirtää Jokijärveltä Taivalkosken Anninpalonmäelle, jossa kirkko sijaitsi vuodesta 1877 lähtien. Kirkon historia päättyi salaman sytytettyä ilman ukkosenjohdatinta olleen kirkon tuleen heinäkuussa 1925. Samalle paikalle valmistui nykyinen kirkko vuonna 1933.

Kirkon rakentaminen Jokijärvelle sekä sen siirto Taivalkoskelle aiheutti epäsopua kylissä, joissa katsottiin oman kylän jäävän muita huonompaan asemaan suhteessa kirkon sijaintiin. Seurakuntalaisten velvollisuus oli käydä kirkossa useamman kerran vuodessa ja pitkä kirkkomatka koettiin vaivalloiseksi. Kunta-asetuksen tultua voimaan 1860-luvulla Jokijärvestä oli tullut kunta. Kirkon siirron myötä Jokijärvi menetti kunta-asemansa joka siirtyi Taivalkoskelle vuonna 1879. On sanottu, että kirkkotie Jokijärveltä Taivalkoskelle kerkesi nurmettua kirkon siirron jälkeen Metsäkylän ja Jokijärven asukkaiden lopetettua kirkossa käynnit vuosikymmenien ajaksi.

Näitä asioita ja Jokijärven kirkon muuta historiaa muisteltiin Taivalkosken seurakunnan ja Jokijärven kyläseuran järjestämässä juhlassa Pölkky-teatterilla ja Jokijärven kylätalolla syyskuun viimeisenä päivänä. Samalla juhlittiin 20-vuotiasta Jokijärven kyläseuraa. Juhlan arvovieraina olivat Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi Hannele-vaimonsa kanssa. Juhlassa pidetty messu oli Samuel Salmen viimeinen messu maakunnissa ennen hänen virkauransa päätösmessua.

Juhlassa puheen pitänyt yhteiskuntatieteiden tohtori, teologian maisteri ja terveyssisar Eevi Jaakkola muisteli tuloaan Taivalkoskelle terveyssisaren työhön vuonna 1964. –Jokijärvelle rakennetun kirkon siirto Taivalkosken kylään, ja kirkkoon läheisesti kuuluneen Kirkkosaaren hautausmaan sulkeminen ovat olleet menneisyyden asukkaille ja ennen kaikkea Jokijärven kirkkoa rakentaneille vaikea asia jonka yhteisöllinen läpikäyminen ei ole toteutunut. Terveyssisarena kuuntelin vanhemman väen pettymystä, surua ja jopa vihaa siitä vielä 1960-luvulla. Toivoin että kirkon siirtoa ja hautausmaan sulkemista voitaisiin käsitellä yhdessä ja että hautausmaa kunnostettaisiin. Näin ei käynyt vaan hautamerkit koottiin katoksen alle merkitsemättä hautojen sijaintia. Kunnan ja seurakunnan on yhteistyössä syytä käsitellä vielä tätä vaiettua ajanjaksoa muuttamalla se kuntalaisille yhteiseksi ja jopa yhdistäväksi muistoksi. Yhteenkuuluvuus ja paikallinen osallistuminen voivat kulkea edelleenkin käsi kädessä ja kasvattaa yhteisöllisyyttä yksilön ja yhteiskunnan voimavarana, Eevi Jaakkola sanoi puheessaan.

Jokijärven kirkon sananpalvelijoina toimivat katekeetat Johan Petter Lithovius, August Kranck, Johan Bäckvall ja Carl Otto Tenlén, pappi Nils Fellman sekä kappalaiset Alfred Elieser Backman ja Gustaf Nyman kirkon ollessa Jokijärvellä. Nyman jatkoi kappalaisena Taivalkoskelle siirretyssä kirkossa. Hänen jälkeensä toimivat kirkkoherrat Johan Barkman, Juho Viktor Kiviharju (Kallén) sekä Johan Valfrid Teräsvasara (Ståhlhammar). Heidän aikanaan v.t. kirkkoherroina toimivat Anders Lappalainen, Yrjö Henrik Kortekangas ja V. E. Laitinen. Lukkareina Jokijärvellä ja Taivalkoskella toimivat Olli Väisänen, Elias Partanen ja Heikki Partanen. Kirkko paloi JohanTeräsvasaran ja Heikki Partasen ollessa kirkkoherran ja lukkarin viroissa.

Jokijärven kirkon vaiheet ovat olleet paikallisten asukkaiden puheissa yli 170 vuotta. Tyrämäkeläinen Jorma Räisänen kirjoitti kirjan Erämaan temppeli, joka kertoo kirkon, jokijärveläisten ja seutukunnan historiaa vuosisatojen ajalta. Kirja ilmestyi Jokijärven kirkon 170-vuotisjuhlan alla.

-Suku- ja muun historiantutkimuksen myötä vuosien mittaan haltuuni on kerääntynyt paljon erilaista Jokijärven historiaan liittyvää aineistoa. Jokijärven kirkon historia muodosti hyvän rungon, kun aikoinaan päätin koota tietojani kirjaksi, Räisänen kertoo.
Seurakunta muisti Räisästä juhlassa julkistetulla Kari Holman taideteoksella Jokijärven kirkosta. Erämaan temppeli –kirjan kansikuvan on taiteillut Tatjana Luukkonen.

Jokijärven kirkon historiaa voi lukea lisäksi Jouko Vahtolan toimittamasta kirjasta Taivalkosken seurakunta 1879-1979.

LA RESUMETO ESPERANTE

La preg´ejo de Jokijärvi estis konstruita en la jaro 1848. Tiam estis la centro de la areo en Jokijärvi. Samtempe oni konstruis la arbarindustrian produktejon en Taivalkoski kaj la log´antaro tie rapide kreskig´is. Tial oni movigis la preg´ejon al Taivalkoski en la jaro 1877. Tiu preg´ejo brulig´is en la jaro 1925. La nuna preg´ejo estis konstruita en la jaro 1933.
Pri la iama preg´ejo de Jokijärvi kaj la vivstilo en la regiono verkis tyrämäkiano Jorma Räisänen la libron La templo en dezerto. La kovrilan bildon pri la preg´ejo desegnis artistino Tatjana Luukkonen. Artisto Kari Holm faris la pentraj´on pri la preg´ejo.

Aini Vääräniemi 27.10.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

74 − = 71