SOUTAEN IIJOEN ALKULÄHTEILTÄ MERELLE

SOUTAEN IIJOEN ALKULÄHTEILTÄ MERELLE

Taivalkosken Jokijärvelle rantautui juhannusaattona kahden joutsalaismiehen soutuvenekunta. Esa Muttilainen ja Jarmo Keihisniemi olivat saaneet viime Rukan maailmancupin aikana päännouseman, että Iijoki soudetaan sen alkulähteiltä hamaan Iin Haminaan ja meren suulle saakka. – Niinpä tilaisuuden tultua lähdettiin reissuun matkaa sen kummemmin valmistelematta. Vain kerran harjoiteltiin tällä puuveneellä kun käytiin laskemassa ja kokemassa verkot, Esa Muttilainen kertoo. -Iivaaran kupeesta Hiltusenkylästä lähdimme maanantai-iltana ja olimme vajaan neljän vuorokauden kuluttua Jokijärven Lomien rannassa. Matkalla yövyimme pelkästään laavuissa. Täällä on hyvin laavuja ja niissä kaikissa on ollut polttopuita. Hyvin on asiat järjestetty pitkin jokea. Nyt lepäämme pari päivää Jokijärven Lomissa, joka on veneilijän helmi. Täällä saa erinomaisen hyvää palvelua. Matkailuyrityksen isäntä Ville Heiskanen on kuljettanut meitä kauppaan sekä kulttuuri- ja historianähtävyyksiin. Vaikka on juhannuspäivä, saimme jopa remonttitarvikkeita veneeseen paikallisesta yrityksestä, Esa Muttilainen ja Jarmo Keihisniemi kiittelevät.
-Matka on ollut antoisa ja vaihteleva nämä ensimmäiset satakunta kilometriä, jonka olemme nyt soutaneet. Välillä vesi on ollut niin alhaalla, että olemme kahlanneet kivikoissa ja laskeneet venettä narun varassa alajuoksuun. Toisinaan venettä on jouduttu työntämäänkin. Veden vähyyden lisäksi haasteita on ollut kovasta vastatuulesta. Irninjärveä tulimme neljätoista tuntia. Siellä olimme valtavassa myrskyssä jossa vene kulki taaksepäin. Samoin Keski-Keroa ja Iso-Keroa soudimme tuntikausia, ei tahtonut vene millään kulkea. Mutta eilen juhannusaattona tulimme Turpeisenjärveltä Jokijärvelle pikavauhtia. Levitimme sadeviitat purjeiksi ja vene kulki komeasti. Se oli ansaittu helppo osuus kahden päivän vastatuulen jälkeen, Muttilainen ja Keihisniemi kertaavat matkan vaiheita. -Viimeistään maanantaiaamuna jatkamme kohti Taivalkoskea ja Pudasjärveä. Meillä ei ole aikataulua, matka etenee omaa tahtiaan.

Kuvassa Jokijärven Lomien Ville Heiskanen ja Iijoen soutajat Esa Muttilainen ja Jarmo Keihisniemi Joutsasta.

LA RESUMETO ESPERANTE

Lastjare dum la Ruka mondkonkurso en skiado kaj skisaltado du viroj de Joutsa havis ideon pri la remvojag´o de la fonto de Iijoki g´is g´ia fino en la maro, Golfo de Botnio. Esa Muttilainen kaj Jarmo Keihisniemi haltis c´e la entrepreno Jokijärven Lomat en Jokijärvi kie ili iom reparigis sian boaton. Entreprenisto Ville Heiskanen ilin helpis. La vojag´antoj rekomendas Jokijärven Lomat al c´iuj kiuj per la boato vojag´as tra la rivero Iijoki.

Aini Vääräniemi 19.7.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

43 − 36 =