TUUHAN VÖLÖJYYN -HANKE SYNNYTTÄÄ TOIMINTAA

TUUHAN VÖLÖJYYN -HANKE SYNNYTTÄÄ TOIMINTAA

Kolmivuotinen Tuuhan völöjyyn -hanke toteutetaan Sosiaali- ja terveysyhdistysten avustuskeskuksen rahoittamana Posiolla, Taivalkoskella ja Kuusamossa. Posion pilottikylänä toimii Lohiranta, Taivalkoskella Metsäkylä ja Kuusamossa Vuotunki, Penttilänvaara ja Määttälänvaara. Hankkeen tarkoitus on luoda taiteen, kulttuurin ja luonnon kautta osallisuutta ja elämyksiä henkilöille, joiden elämään liittyy muistisairaus. Hankkeen vetäjä on Kannuksesta Kuusamoon muuttanut Eine Korhonen.

Metsäkylä on aloittanut hankkeen alkupalaverilla, jossa kylälle nimettiin työryhmä. Palaverissa suunniteltiin kylälle tunnekoulutusta, retkiä ja aivoterveystietoluentoja sekä päätettiin aloittaa muistikahvilakokoontumiset käsityöpajalla, jossa on myös kyläkirjasto. Suunnitelmista ovat toteutuneet työryhmän jäsenen Aira Tauriaisen pitämän mielenterveyden ensiapukurssin yhteydessä olleet tunnetehtävät sekä joka toinen torstai pidettävä muistikahvila, jossa muistellaan, tutkitaan valokuvia sekä lauletaan vanhoja koululauluja.

Kolmanteen muistikahvilakokoontumiseen oli saapunut kuusitoista henkeä, hankevetäjä Eine Korhonen mukaan lukien. – Pilottikylissä kokeillaan ja kehitetään toimintaa, jota voidaan kokemusten pohjalta laajentaa muualle maakuntaan. Muistisairaille ja heidän läheisilleen pyritään luomaan toimintaa, jossa ihmiset pääsevät omassa ympäristössään yhteisöjen mukaan kokemaan erilaisia asioita. Tehdään taide- ja luontoretkiä, harrastetaan kulttuuria, pidetään muistikahviloita. Tuuhan völöjyyn -kutsua kuulutetaan nyt Koillismaalla, Eine Korhonen sanoo. – Ensi vuoden alkupuolella on tulossa kaikille avoin yleisöluento muistisairauksista. Osallistuva turvallisuus -koulutus järjestetään työpajatyyppisenä. Aivoviikolla muistikahviloissa kiinnitetään huomiota aivoterveyteen esimerkiksi tarjoiluissa, Korhonen kertoo ensi vuoden alun hanketoiminnasta.

Metsäkylän työryhmä järjestää joulukuun alkupuolella omaishoitoviikolla toimintapäivän Suomussalmen puolella Perangassa Minna Kaikkosella. Samalla toteutuu suunnitelmissa oleva retki. Työryhmän kokemusasiantuntija Paavo Vääräniemi johtaa tapahtumaa, jossa laitetaan yhdessä ruokaa, lauletaan joululauluja, kerrotaan tarinoita ja nautitaan porukalla laitetusta ruuasta. – Nyt laitetaan tuulemaan, Paavo Vääräniemi innostaa porukkaa. – Ennen oli aikaa hiihdellä ja käydä kylässä. Ladut oli auki joka suuntaan sen kun vaan hyppäsi päläille. Tänä päivänä ei enää juuri naapuria tunneta. Tässä hankkeessa palataan entisajan toimintamalliin ja viritellään yhteisöllisyyttä. Tuuhan völöjyyn!

LA RESUMETO ESPERANTE

La trijara projekto Akompanu! vigligas la vilag´ojn en Koillismaa en la komunumoj Posio, Taivalkoski kaj Kuusamo. La projekto estas por ili en kies vivo la memormalsanoj aperas, kaj por ili kiuj prizorgas pri siaj familianoj au por ili kiuj prizorgas pri memormalsanuloj kiel sia profesio. La c´efaj temoj de la projekto estas ke la memormalsanuloj akompanus kun diversaj asocioj por g´ui pri kulturo kaj naturo proksime al siaj log´lokoj.

En Metsäkylä oni arang´as la memorkafejon en la loka vilag´biblioteko kiu situas en la sama konstruo kun la argillaborejo. Dum la memorkafejovesperoj oni kantas, rigardas malnovajn fotojn kaj rakontas pri iu elektita temo, ekzemple pri la lernejaj aferoj en Metsäkylä. Antaue estis tri lernejoj en Metsäkylä, nun nenio.

Aini Vääräniemi 1.11.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

60 − = 57