NAPERO FINLANDIAN TEEMANA SATA VUOTTA

NAPERO FINLANDIAN TEEMANA SATA VUOTTA






Lasten ja nuorten kulttuuriviikko, Naperoviikko huipentui Napero Finlandia –sadunkirjoituskilpailun palkintojenjakoon Taivalkoskella Sadun päivänä. Lähes tuhat lasta oli kirjoittanut sadun etukäteen määrätystä kilpailuteemasta ´Sata vuotta´. Heistä kaksikymmentä palkittiin juhlassa, jota rytmitti Loiskis-orkesterin musiikki.

Taivalkoskelaistaiteilija Jussi Valtakarin valmistama Napero-Oskari –palkintopysti matkasi kuudesluokkalaisen Otso Kotilan mukana Ouluun. Otson runomuotoisessa kilpailutyössä käytiin läpi koko itsenäisen Suomen ja vähän Venäjänkin historiaa. – Historia on eräs lempiaineistani koulussa. Voitto on mukava asia ja Napero-Oskari on hieno muisto tästä kilpailuvoitosta, Otso Kotila iloitsee.

Ykkös- ja kakkossarjan voitot menivät kokkolalaisille sisaruksille Minerva ja Linnea Rasehornille. Musisoivat sisarukset tekevät tarinoita, säveltävät ja sanoittavat musiikkia, laulavat ja keksivät iltasatuja. – Tytöt kirjoittavat tarinoita automatkoillakin, perheen säveltäjä-sanoittaja-äiti Kirsti Rasehorn kertoo.
–Aloin säveltää ja sanoittaa kuusijapuolivuotiaana, Linnea kertoo. –Teimme sisareni ja äitini kanssa kolmisin kappaleen Vähän vanha Suomi, jonka esitimme Salon lastenlaulukilpailussa. Siitä sain idean kirjoittaa satuuni Suomineidosta, joka mainitaan kilpailulaulussa. Musiikin ja kirjoittamisen lisäksi pidän matematiikasta ja käynkin 4M-matikkaluokkaa Halkokarin koulussa. Osallistuin Napero Finlandia –kilpailuun jo aiemmin ja voitin silloin ykkössarjan, Linnea Rasehorn kertoo.
-Olin mukana palkintojenjakotilaisuudessa, kun Linnea-sisareni voitti sarjansa. Silloin päätin osallistua itsekin kilpailuun, koska minäkin halusin kirjoittaa voittosadun, ykkössarjan eli alaluokkalaisten sarjan voittanut Minerva Rasehorn sanoo. –Aluksi kirjoitin aivan toista satua, mutta sitten tein pikavauhtia sadun johon sain idean isosiskon huoneesta. Kirjoittamisen lisäksi harrastan viulunsoittoa ja musisointia muutenkin, Minerva kertoo.

-Napero Finlandia -sadunkirjoituskilpailua on nyt järjestetty 25 kertaa. Päätuomari, kirjailija ja kansanedustaja Niilo Keränen on ollut mukana joka kerran, itselleni kilpailu on kymmenes, Päätalo-instituutin johtaja Kati Koivukangas kertoo. -Kirjailija Kalle Päätalon toive oli, että lasten ja nuorten kirjoitusharrastusta tuetaan. Kun hän oli itse nuori, Taivalkoskella pidettiin kirjoitusharrastusta höpöhommana. Tällä hetkellä Kalle Päätalon arkiston kanssa samassa tilassa on jo 62000 lasten kirjoittamaa satua, joita tutkijat voivat käyttää graduihin ja muihin tutkimuksiin. Monta gradua on jo tehtykin. Aineistoa on vaikka väitöskirjan tekoon, Kati Koivukangas sanoo.

Kilpailun esiraatina toimivat Oulun Yliopiston kirjallisuuden opiskelijat opettajansa Myry Voipion johdolla. Niilo Keränen sanoo esiraadin helpottavan hänen työtään päätuomarina.– Sain tänä vuonna luettavakseni satakunta satua, jotka esiraati oli seulonut kilpailuun tulleista vajaasta tuhannesta sadusta. Esiraadin tekemä ehdotus on useimmiten lopullinen kilpailun tulos, Niilo Keränen kertoo voittajasatujen valintaprosessista. – Kun kilpailu aloitettiin vuonna 1993, saimme Taivalkoskelle 5800 satua. Olin miettinyt Päätalo-instituutin rehtori Petri Liukkosen kanssa miten saisimme kuntaan kirjallisuustapahtuman. Olin juuri voittanut kirjoituskilpailupalkinnon lastenkirjallani Soiperoisten maa. Silloin alkoi lasten kirjallisuustapahtuman ideointi ja pian sadunkirjoituskilpailu syntyikin. Ensimmäisen kilpailun satujen luku-urakkaan pyysimme mukaan lukemisesta, kirjoittamisesta ja lapsista kiinnostuneita henkilöitä, muun muassa opettajia ja lastentarhanopettajia, olipa mukana talouspäällikkökin. Luimme Hotelli Herkon alakerrassa silloin sijainneen Päätalo-instituutin tiloissa satuja ilta illan jälkeen. Urakka onnistui ja saimme voittajan selville Sadun päivään mennessä, Niilo Keränen muistelee neljännesvuosisadan takaista aikaa. –Ensi vuoden kilpailussa aihe on vapaa, päätuomari Keränen ilmoitti tilaisuuden päätteeksi.

LA RESUMETO ESPERANTE

La kultursemajno por infanoj kaj gejunuloj finig´is kiam okazis la premiofesto de la fabelkonkurso por infanoj. La c´efan premion Napero-Oskari estis donita al ouluano Otso Kotila kiu verkis la poemon pri cent jaroj de Finnlando. Otso Kotila ankau venkis la kategorion por 5-6-klasanoj. La fratinoj Linnea kaj Minerva Rasehorn venkis siajn kategoriojn por 3-4-klasanoj kaj 1-2-klasanoj.
C´i-jara fabelkonkurso estis la 25-a en sia historio. En la arkivo de Päätalo-instituto jam estas 62000 fabeloj kiujn infanoj verkis.
.
Aini Vääräniemi 25.10.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

60 − = 51