TUOKIOKUVIA PÄÄTALOVIIKOLTA

TUOKIOKUVIA PÄÄTALOVIIKOLTA

Päätaloviikko alkoi lastentapahtumalla Herkonmäellä, jonne olivat saapuneet lastenohjelmista tutut Maltti ja Valtti. Kallioniemessä tervattiin Herkon venettä ja Uneutetun Vonkamiehen matkassa oleva ponttuun ankkuri. Kalle Päätalo –seura järjesti hautausmaakierroksen Iijokisarjasta tuttujen ihmisten haudoille Raimo Aron opastamana.

Tiistaina oli Kallioniemen perinnepäivä. Tuohimestari Kalervo Lauronen opasti Päätaloviikon vieraita tuohisen pannunalustan tekemisessä.


Keskiviikkona alkoivat viikon retket Raatteen reissulla. Kurtti-Reinon jalanjäljille matkattiin Tuomo Horsman opastamana. Torstaina olivat vuorossa kenttärataretket sekä Metsäkylään että Peuralammille, oppaina olivat Tuomo Horsma ja Säde Kangasniemi.

Perjantaina oli kulttuuritoimen järjestämä kyläkaupparetki Ari Jalavan opastamana. Tyrävaaran kaupalla juotiin kahvit ja Metsäkylän kyläkaupalla syötiin poronkäristykset.

Kallioniemessä näyttelijä Ismo Määttä esitti Kallen kirjoista tuttuja hahmoja, muun muassa Kummun Patruunaa selevittämässä uniaan ja kahtelemassa kämmeniään.

Myös paikalliset näytelmät saivat väkeä liikkeelle sekä Jokijärven Pölkky-teatteriin että kirkonkylän Herkonmäen teatteriin. Jokijärven kesässä esitetään näytelmää Mummun saappaassa soi fox, kirkonkylällä vuorossa on Kätkäläinen ja ulkomaan elävä.

Perjantaina alkoivat perinteiset ohjelmat. Tietokilpailun veti Matti Puolitaival. Kisan voitti Veijo Toivanen, toiseksi tuli Leo Lahtinen ja kolmannen sijan sai Päätalosta väitöskirjaa tekevä puolankalaislähtöinen Sari Keskimaa. Illan jäsentapaamisessa Sari Keskimaa ja Maija Saviniemi pitivät tietovisan kirjasta Nuoruuden savotat.

Kisa käytiin älypuhelimitse. Voittajaksi selviytyi Aimo Mykkänen. Vilja Päätalo oli innostamassa muitakin kisaan mukaan. Aluksi hän johti kilpailua, mutta tuli lopulta kahdeksanneksi leikkimielisessä kisassa. – Kokemus vei voiton, Vilja totesi kisan jälkeen.

Lauantaina kaunis sää ja tasokkaat ohjelmat saivat Taivalkosken keskustan kyläkuvan lähes ennennäkemättömän vilkkaaksi. Päätaloviikon lukijatapahtuma, Suomi 100-juhlaseminaari ´Kalle Päätalo historiankirjoittajana´ keräsi yläkoulun saliin vajaat kaksisataa Päätalofania.

Tohtori Ritva Ylönen, professori Jouko Vahtola ja historioitsija Teemu Keskisarja luennoivat Kallen kirjojen lajimääritelmästä, hänen sotareissustaan ja metsätyökuvauksistaan sekä metsätöiden merkityksestä satavuotiaalle Suomelle.

Pääjuhlassa palkittiin ansioituneita henkilöitä Kalle Päätalo -seuran standaarilla. Tänä vuonna ansiomerkin saivat Leevi Halonen ja Salme Koskelo.

Samoihin aikoihin oheistapahtuma River Rock, entinen Herkon rautarock, kiinnosti kahdeksaasataa muusikko Jonne Aaronin ja muiden esiintyjien musiikista kiinnostunutta kuuntelijaa. Niin ikään samaan aikaan seminaarin kanssa taivalkoskelaisen Calcio-jalkapallojoukkueen kotiottelu keräsi kentän laidalle sata jalkapallon ystävää.

Taivalkosken seurakunta oli näkyvästi mukana Päätaloviikon järjestelyissä. Maanantaina Jokijärven kylätalolla oli kinkerit. Tiistaina Iijokisoudun alkajaisiksi Jokijärven kirkkosaaressa Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi piti hartauden ja oli hetken mukana itse soudussakin vaimonsa Hannelen kanssa. Iltapäivällä he osallistuivat seurakuntatalolla järjestettyyn tilaisuuteen, jossa tarkasteltiin Taivalkosken hengellistä elämää ennen ja nyt sekä mietittiin paneelikeskustelussa seurakunnan roolia tulevaisuudessa. Saman päivän iltana kirkossa järjestettiin kansanlaulukirkko.
Keskiviikkona pidettiin Kallioniemessä vanhanajan seurat.


Pastorit Tuomo Törmänen ja Jaakko Kaltakari sekä paikallinen puhuja Vesa Turpeinen palvelivat seuroissa. Kanttori Emmi Muhola säesti virsiä vanhalla natkaharmoonilla. Seurojen lopuksi laulettiin Kallen mielivirsi Käy yrttitarhasta polku, eli Jätkän virsi.
Lauantaina seurakunta järjesti perinteisesti lounaan lähetystyön hyväksi seurakuntatalolla.
Päätaloviikko päättyi sunnuntaina messuun Kalle Päätalon rippikirkossa ja päätöstilaisuuteen seurakuntatalolla. Messun päätteeksi kunnioitettiin sankarivainajia laskemalla kunnan ja Kalle Päätalo –seuran seppele tuntemattoman sotilaan patsaalle.

Luomakunnan sunnuntain messussa saarnannut pastori Aarne Laasonen puhui ja soitti sahaa sekä kirkossa että seurakuntatalolla. Myös kirkkokuoro esiintyi molemmissa.

Taivalkoskella pappina toiminut Vappu Porthan muisteli päättäjäisissä aikaansa Taivalkoskella. Kalle Päätalo –seuran puheenjohtaja Raimo Aro lausui 65 eri tapahtumaa sisältäneen kulttuuri- ja kotiseutuviikon päätössanat.

Kirkkoherra Tuomo Törmänen iloitsi seurakunnan osuudesta Päätaloviikon järjestelyissä. – Ensi vuodeksi on suunnitteilla vähintään yhtä paljon seurakunnan järjestämiä tilaisuuksia.
Tässä artikkelissa mainittujen tapahtumien lisäksi viikolla oli paljon muuta ohjelmaa, jota järjestivät useat tahot.

LA RESUMETO ESPERANTE

Dum Päätalosemajno okazis 65 eventoj ronde de tuta Taivalkoski. C´i-tie menciita kelkajn el ili.

Aini Vääräniemi 21.7.2017

3 thoughts on “TUOKIOKUVIA PÄÄTALOVIIKOLTA

 1. kuvatuskin

  Sun pitää opetella pitämään horisontti suorassa.Se ei ole yhtään vaikeaa, kun siihen kiinnittä huomiota.

  Vastaa
  1. Aini Vääräniemi Artikkelin kirjoittaja

   Hei! Kiitos kommentista! Joo pitäis opetella, haluttais mennä Kuusamon Kansanopistoon valokuvauskurssille, se on ollut pitkäaikainen haaveeni. Äitini kävi siellä kansanopiston tyttönä ollessaan ja tekisi niin mieli hänen jalanjäljilleen. Jospa pääsen sinne jonain syksynä..

   Vastaa
 2. Aini

  Hei! Kiitos kommentista! Joo pitäis opetella, haluttais mennä Kuusamon Kansanopistoon valokuvauskurssille, se on ollut pitkäaikainen haaveeni. Äitini kävi siellä kansanopiston tyttönä ollessaan ja tekisi niin mieli hänen jalanjäljilleen. Jospa pääsen sinne jonain syksynä..

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 1 = 2