AVOIMET KYLÄT – VALTAKUNNALLINEN KYLÄTAPAHTUMA

AVOIMET KYLÄT – VALTAKUNNALLINEN KYLÄTAPAHTUMA

Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestettiin valtakunnallinen kyläpäivätapahtuma Avoimet kylät. Taivalkoskelta tapahtumaan osallistuivat Jurmu, Jokijärvi ja Metsäkylä. Kukin tapahtumaan osallistunut kylä järjesti omannäköisensä tilaisuuden.

Metsäkylässä kokoonnuttiin kyläpäällikkö Olavi Kainulaisen johdolla Saarijärven uimarannalle kunnostamaan rantaa ja rakentamaan laituria. Tapahtumaan osallistui kolmattakymmentä kyläläistä. Tuloksena oli siisti ranta, avoin näkymä järvelle sekä uusi ponttonien varassa kelluva laituri. Lomakauden aikana heinäkuussa kyläseura järjestää Saarijärven rannalla lomalaisten ja kyläläisten yhteisen kesätapahtuman uimapäivän merkeissä.

Saarijärven historia ulottuu arviolta 600 miljoonan vuoden päähän eokambrikaudelle. Meteoriitti synnytti paikalle kuopan, johon alkoi kerääntyä vettä ja savihiukkasia vuosimiljoonien aikana. Savikerroksen syvyyttä ei tiedetä, kuitenkin tutkimuskairauksissa on selvinnyt sen jatkuvan vielä yli sadan metrin syvyydessä. Perimätiedon mukaan saviesiintymä tunnettiin jo 1800-luvun puolella. Savea vietiin Kiiminkiin muuraussaveksi samalla kun Oulusta haettiin suolaa ja sokeria. Savea käytettiin muuraussavena Metsäkylässä ainakin 1890-luvulta lähtien. Kirjallinen tieto on 1920-luvulta, jolloin Metsähallitus antoi Saarijärven savipaikan aitauksen Aukusti Vanhalan tehtäväksi. Niihin aikoihin järven rannalla toimi Juho Suutarin perustama tiilitehdas. Savea on nostettu koemielessä laattojen ja tiilien tekoa varten myös 1980-luvulla. Kyläseura ja käsityöyhdistys ovat nostaneet savea harrastustoimintaa ja pienimuotoista matkamuistotuotantoa varten 2000-luvulla. Kylällä on toiminut savipaja vuodesta 1999 lähtien.

Saarijärvi on Suomen yhdeksäs tunnettu ison meteroriitin tekemä pyöreä muodostuma. Järven keskellä on pieni saari, josta järvi on saanut nimensä.

LA RESUMETO ESPERANTE

Dum la centjarig´a jaro de Finnlando okazas miloj da eventoj. Unu el ili estis la tutlanda vilag´evento kiun c´iu partoprenita vilag´o arang´is lau sia tipa agadmaniero. En Metsäkylä oni faris kajon c´e la lago Saarijärvi, kiu estas la naua meteorfarita lago trovigita en Finnlando. Pli granda areo farita de meteoro situas en Söderfjärden proksime al Vaasa-regiono. Tie estas Meteoriihi kie oni povas rigardi al la c´ielo, ec´ al la Suno tra la granda teleskopo.

Aini Vääräniemi 22.6.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 1 = 4