KAATUNEITA KUNNIOITETTIIN RUKOUSSUNNUNTAINA

KAATUNEITA KUNNIOITETTIIN RUKOUSSUNNUNTAINA
Kaatuneiden muistopäivää ja samalla moottoripyöräilijöiden kirkkopyhää vietettiin rukoussunnuntaina. Taivalkosken kirkossa puhunut Osvald Carlson muistutti rukoilemisen tärkeydestä myös silloin kun elämä sujuu hyvin. Hän kertoi Raamatun ajan kahdesta erilaisesta rukoilijasta, omahyväisestä fariseuksesta ja syntiseksi itsensä tunteneesta publikaanista, joista jälkimmäisen rukous oli aito. Kuultiin myös sadanpäämies Korneliuksen rukouksen voimasta.
Carlson palasi puheessaan sota-aikaan. –Rintamallakin rukoiltiin. Kunnioitamme heitä, jotka antoivat kalleimpansa, henkensä itsenäisyytemme puolesta. Myös kotirintamalla rukoiltiin. Moni joutui kokemaan mitä merkitsee kun isä, veli, puoliso kaatuu taistelussa rintamalla.
Merijärven kirkkoherra Väinö Havas lähti rintamalle 4. joulukuuta 1939. Hän kaatui Karjalan rintamalla 20. elokuuta 1941. Lähtiessään sotaan hän kirjoitti pojalleen runon, joka kuultiin Carlsonin lausumana:

”Tänä aamuna, poikani, lähden kohti tuskien rintamaa.
Sinun, äitis ja veljies tähden minut kutsuvi isänmaa.

Isänmaallinen, kontua vailla olen ollut ja köyhä mies.
Sydän-Suomeni karuilla mailla oli suitseva kotilies.

Perinnökseni poikani annan tyhjät taskut ja isänmaan,
kalasaunani välkkyvän rannan, pyhän uskoni Jumalaan.”

Taivalkosken kunta, seurakunta, veteraanijärjestöt, maanpuolustusjärjestöt, Lions Club, Rotaryt ja sotalapset laskivat seppeleet sankaripatsaalle.

Moottoripyöräilijöiden kirkkopyhää olivat tulleet viettämään Koillismaan Moottoripyöräkerhon jäsenet. Mauri Takapuro perusti kerhon vuonna 1996. –Olimme nyt 21. kertaa mukana kirkkopyhän vietossa. Käymme joko Posion tai Taivalkosken kirkoissa, kerran olimme myös Käylässä, Takapuro kertoo.
Koillismaan Moottoripyöräkerhon puheenjohtaja Kari Nissi kertoo kerhon toiminnasta. –Kerhossamme on viitisenkymmentä jäsentä. Kokoonnumme viikoittain torstaisin Kuusamossa. Kesällä ajamme ympäri Suomea, päätapahtuma on Saariselän Jänkhällä jytisee. Käymme myös muun muassa Imatran ajoissa. Oma pyöräni on 1700-kuutioinen Harley Davidson. Ajovarusteineen pyörän painoksi tulee noin 1500 kiloa.

LA RESUMETO ESPERANTE

Oni memoris ilin kiuj dum la militoj sian vivon pro la gepatra lando fordonis. Samtempe estis la preg´dimanco kaj la preg´eja dimanco de la motorciklistoj.

Aini Vääräniemi 26.5.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

84 − 76 =