VÄRIKÄS PÄÄTALOVIIKKO

VÄRIKÄS PÄÄTALOVIIKKO

Taivalkosken kotiseutu- ja kulttuuriviikko Päätaloviikko houkutti yli 8000 henkeä moninaisten tapahtumien pariin. Ylivoimaisesti suosituin tapahtuma oli huutokauppakeisarin ja keisarinnan Aki ja Heli Palsanmäen toimittama huutokauppa Jalavan kartanolla. Osanottajia huutokaupassa oli arviolta tuhat.

Päätaloviikko2016kallenvolvo
Huutokauppapaikalla yleisöä yllätti myös Kalle Päätalon omistama Volvo vuodelta 1971.

PÄÄTALOVIIKKO AVATTIIN ANTTI HEIKKILÄN ELÄMÄNTYÖN KESKELLÄ

Päätaloviikko alkoi Kantolan Pukimon tiloihin pystytetyn valokuvanäyttelyn ja kulttuurikahvilan avajaisten merkeissä.
Päätaloviikko2016anttiheikkiläkuvat
Koillissanomien toimittajana työskennellyt Antti Heikkilä luovutti tuhannet valokuvansa Taivalkosken kunnalle viime vuonna.

Päätaloviikko2016valokuvaväki
-Kunta pani toimeksi ja kuvista puolet on nyt skannattu ja arkistoitu. Kuvista valittiin runsaat 400 kuvaa näyttelyyn ehdolle. Näistä raati Jussi Valtakarin johdolla valitsi näyttelyyn 80 kuvaa. Kuvia on työstä, vapaa-ajasta, koulusta ja henkilöistä. Toivon mukaan kunta panostaa myös loppujen kuvien skannaamiseen ja arkistointiin, Päätaloviikon avannut kulttuurituottaja Virve Seiteri toivoi. –Kuntalaisille esitän toiveen, että näyttelytilassa olevan kulttuurikahvilan pöydissä oleviin vieraskirjoihin laitettaisiin tietoja kuvien henkilöistä ja tapahtumista. Näyttely on avoinna heinäkuun ajan.

Päätaloviikko2016anttiheikkinkeenkeskus Päätaloviikko2016inkeenkeskus
-Tässä on eräs ottamani kuva, joka muistuttaa entisajan elämästä. Kuva on Inkeen puhelinkeskuksesta, jonka hoitaja oli nimeltään Ronkainen, Antti Heikkilä muistelee.

Päätaloviikko2016valoknäyttlaurima nn
Lauri Manninen Tyrämäen Tuomelasta muisteli aikaa, kun Tyrämäen puhelinkeskus oli hänen kotonaan 1960-luvulla. -Äiti alkoi pitää keskusta, mutta hän kuoli kohta keskuksen tulon jälkeen. Olin juuri päässyt koulusta ja olin joutilain pitämään keskusta. Tutuiksi tulivat kaikkien keskusten hoitajat Taivalkoskella, äänet olivat tuttuja, kaikkia en nähnyt ollenkaan, Lauri Manninen eli Tuomelan Jussi kertoo.

Päätaloviikko2016hannupitkanttiheikk Päätaloviikko2016anyyiheikktynit
Päätaloviikko2016anttiheikkkeräset Päätaloviikko2016sahanpojat
Moni taivalkoskelainen halusi jututtaa Antti Heikkilää, joka muutti paikkakunnalta työuran jälkeen. –Monen kuvan tietoja en muista, niitä on niin paljon. Olen sanaton tästä näyttelystä ja siitä, että avajaisiin tuli paljon väkeä. On mukavaa tavata vanhoja tuttuja, koko pitäjähän tuli työssä tutuksi, Antti Heikkilä sanoo. Valokuvien katselun ja tarinoinnin lomassa oululaiset Sahan Pojat soittivat sahaa ja kitaraa.

Päätaloviikko2016jakkilaheikvahtolajouko
Näyttelyyn saapuneilla muurari Erkki Jakkilalla ja Oulun Yliopiston professori Jouko Vahtolalla on omakohtaisia muistoja Kantolan kiinteistöstä. Erkki Jakkila oli rakentamassa taloa ja Jouko Vahtola oli kesäisin autonkuljettajana kiinteistössä toimineessa Hannulan kauppaliikkeessä. –Monesti lähdin tästä ajamaan kalanrehuja Metsäkylään, Vahtola muisteli. –Ja minä tein nuo portaat, seiniinkin muurasin paljon tiiliä. Olin monella koulurakennuksellakin. 85000 tiiltä tein Metsäkylän koulurakennukseen, Erkki Jakkila kertoo muistojaan ajasta, jolloin kouluja tarvittiin kaikilla sivukylillä.

MAASEUTU ELÄÄ

Jokijärven kylätalolle koottu Maaseutu elää –näyttely kertoo kylän elinkeinoista, koulusta ja kulttuurista.
Päätaloviikkomaaseutueläätonkat
Näyttelyn maitotalousosaston materiaali ja tiedot ovat maitotila-asiantuntija Sirkku Kaijalan käsialaa. Esineet ovat Halkolan kotimuseosta Metsäkylästä.

Päätaloviikkomaaseutueläämuseosalme
Kylätalon yläkertaan on valmistunut koulumuseo. Jokijärven puuhanainen Salme Koskelo esittelee museoa Maaseutu elää -näyttelyn yhteydessä.

HERKON VENE TERVATTIIN

Päätaloviikkotervaus16
Suosittu ohjelmanumero kiinnosti Päätaloviikon vieraita kokeilemaan tervausta.

LUKUMARATON

Päätaloviikko2016lukumaraton
Taivalkoskelaisnuoret ideoivat lukumaratonin Päätalo-keskuksen näyttelytilaan, jossa luettiin Kalle Päätalon kirjoja vuorokauden ajan. Kukin lukija luki mölläriä varttitunnin kerrallaan. Maratonin aikana ehdittiin lukea Iijoki-sarjasta yksi kokonainen mölläri ja osa toisestakin. Urakalla tähdätään Guinnessin ennätysten kirjaan.

MÖLLÄRIVARTIT

Päätaloviikko2016möllärisalme
Kallioniemen kartanolla pidetyssä möllärivartissa kuultiin Kalle Päätalon kertomus Meriajon kauppias Salme Koskelon lukemana.

TUOHITÖITÄ

Päätaloviikkotuohityötlippi
Tuohimestari Kalervo Lauronen Juntusrannasta ohjasi Kallioniemen perinnepäivässä tuohilipin ja roveen tekoa apuohjaajanaan Lea Räisänen.

SEURAT JA KINKERIT

Päätaloviikko2016kinkerittuomotörm Päätaloviikko2016seurattuomotörm
Kallioniemessä järjestettiin vanhanajan seurat ja kinkerit. Kirkkoherra Tuomo Törmänen piti kinkerit ja toi seurakunnan tervehdyksen seuroihin. Seuroissa saarnasivat Lesken-Kustun pojanpoika Tuomo Turpeinen ja Pudasjärven pastori Valtteri Laitila.

Päätaloviikko2016seuraväkeä Päätaloviikkokinkeritteuvoroopenharm
Teuvo Puolakanaho soitti Taivalkosken edesmenneen kanttori Robert Makkosen matkaharmoonia. Moni kuntalainen muistaa Roopen harmoonin. Teuvo on kunnostanut soittimen. -Hyvä tällä on soittaa, äänet ovat kohallaan, se vain että hiki tässä tulee polkiessa, kun on tottunut soittamaan nykyajan soittimia, kanttoria tuuraava musiikin moniosaaja ja Taivalkosken Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Teuvo Puolakanaho sanoo.

Päätaloviikko2016kinkerikahvilla
Kinkerikahvilla Kallioniemen museopuotissa.

Päätaloviikko2016seuratpariskunta
-Tulimme Päätaloviikolle seurojen takia. Olimme täällä viime vuonnakin ja varasimme jo silloin hotellin täksi päiväksi. Täällä on hyvä tunnelma ja kun Kallekin on meidän molempien idoli niin on mukavaa päästä Päätaloviikolle, merimaista tullut pariskunta kertoo.

KIRJOJEN HENKILÖT ELÄVIKSI

Päätaloviikko2016ismomäätänhahmo
Näyttelijä Ismo Määttä esitti Kallioniemessä Päätalon kirjoista tuttuja Ukkelia, Kummun Patruunaa, Hiltu-Jakkia, Herkkoa, Satusetää ja Vikke Niloa. Ensi vuonna saapuu myös Riitun hahmo paikalle.

Kalle Päätalon perhettä ja sukua, ystäviä ja Päätalofaneja kokoontui Kallioniemeen katsomaan Ismo Määtän tulkintoja unijaan selevittävästä ja kämmenijään kahtelevasta Kummun Patruunasta, periajatuksistaan kertovasta Hiltu-Jakista. paikkaansa kahtelevan uunin muuranneesta Satusetästä, Vikke Nilon viimeisistä hetkistä ja Herkon mainioista puheenparsista.
Moni Päätalofani iloitsi tavatessaan Riitta Päätalon, Kallen Terttu-sisaren ja Pikku-Hiljan.

Päätaloviikko2016kallensukuaym Päätaloviikko2016riittakättelee Päätaloviikko2016 280 Päätaloviikko2016 056

Kalle Päätalon tytär Riitta Päätalo ja hänen tyttärensä Vilja Päätalo poikaystävineen Kallioniemen museopuotissa. Vilja Päätalo pitää Helsingin Sanomissa blogia Päätalolta Päätalolle, jossa hän kirjoittaa tuntemuksiaan lukiessaan vaarinsa kirjoja. Päätalo-keskuksen näyttelyssä on hänen suunnittelemansa vitriini ja kuvataulu teemalla Minun Päätaloni.

Päätaloviikko2016leevijarirailiolli

JÄSENTAPAAMINEN

Päätaloviikko2016jäsentapraimoaro
Kalle Päätalo –seuran jäsentapaaminen pidettiin Saijan paviljongissa. Seuran puheenjohtaja Raimo Aro puhevuorossa.
Päätaloviikko2016jäsentapväkeä2 Päätaloviikko2016jäsentapyleisö1
Päätaloviikko2016jäsentapsepsimola Toimittaja Seppo Simola puhevuorossa.

Jäsentapaamisessa kuultiin tietoa meneillään olevasta mobiiliopastushankkeesta, jonka aikana Kallioniemen ja Kalle Päätalon näköistyöhuoneen esineet ja asiakirjat saadaan näkymään tietokoneilla ja älylaitteilla, Jo nyt työhuoneen esineitä voi tarkastella osoitteessa tarinasoitin.fi/kallepaatalo.

PÄÄJUHLA

Päätaloviikko2016pääjuhlaväkeä Päätaloviikko2016pääjuhlakuoro
Viikon pääjuhlassa, lukijatapaamisessa puhuivat toimituspäällikkö Anne-Leena Jalava, muusikko Jukka Takalo ja historioitsija Teemu Keskisarja.

Päätaloviikko2016teemukeskisarja
Keskisarja kertoi aluksi miten Kallen kirjat muuttivat hänen elämänsä suunnan niin, että tänään hän on tohtori ja kuuluisa historioitsija.

Kalle Päätalo -seura luovutti juhlassa Päätalo-naatikan arvonimen Matti Puolitaipaleelle pitkäaikaisesta työstä päätalolaisen kulttuurin hyväksi. Matti Puolitaival laatii nykyisin kilpailukysymykset Iijoki-sarjasta pidettävään tietokilpailuun. Häneltä on saatu paljon yksityiskohtaista tietoa Iijoki-sarjan sisällöstä muun muassa Päätalo-keskuksen näyttelyitä ja Kalle Päätalon elämästä kertovan kosketusnäytön sisältöjä tehtäessä.

VIIKON PÄÄTÖS

Päätaloviikon päätössanat lausuttiin tänä vuonna juhlajumalanpalveluksen yhteydessä Taivalkosken kirkossa. Rovasti ja runoilija Teuvo Aho saarnasi, liturgina toimi pastori Osmo Leppänen ja avustajana diakoni Heidi Keränen. Viikko päättyi seppeleen laskuun sankaripatsaalle. Kalle Päätalo -seuran puheenjohtaja Raimo Aro ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Vesa Turpeinen laskivat seppeleen.
Päätaloviikko2016teuvoaho Päätaloviikko2016päätöskirkonedessä

LA RESUMETO ESPERANTE

La kultura- kaj hejmregiona jubileo Päätaloviikko, Päätalosemajno, okazis en Taivalkoski dum la unua plena semajno de julio kiel jam estas tradicio. La buntan programon vi povas imagi kaj iom senti pri la bildoj fotitaj dum la semajno.

Aini Vääräniemi 17.7.2016

2 thoughts on “VÄRIKÄS PÄÄTALOVIIKKO

  1. Kari Udd

    Vahtolan Joukon kanssa raataa Heikkilän Antin näyttelyssä Jakkilan Erkki, ei Heikki. Heikkikin oli kyllä muurari

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 + = 16