ARMOA, USKOA, RAKKAUTTA JA RAUHAA

ARMOA, USKOA, RAKKAUTTA JA RAUHAA

SUVISliput
Tornion Liakan kylä muuttui pitkän viikonlopun ajaksi tiheään asutuksi kaupungiksi. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys SRK järjestää siellä perinteiset jokakesäiset Suviseurat 1.-4.7.2016. Seura-alueella liehuvat 19 maan liput. SRK tekee näissä maissa lähetystyötä.

SUVISväkeä
Aattoseuroja vietettiin jo 30.6., silloin paikalle oli saapunut noin 30000 seuravierasta. Kaikkiaan Suviseuroihin arvioitiin tulevan 70000 vierasta. Arvio piti paikkansa.
Suviseuraohjelma koostuu seurapuheista, virsistä ja Siionin lauluista. Tärkein asia Suviseuroissa on syntien anteeksi saaminen Jeesuksen nimessä ja veressä hänen kärsimyskuolemansa kautta.

SUVISvirsikirja
Siionin laulujen vuosia kestänyt uudistustyö on valmistunut ja uusi laulukirja julkistettiin Suviseurojen alkajaisiksi. Seurojen ajan lauletaan uuden kirjan lauluja.

SUVISväkeä2 SUVISTeltta
Suviseurateltassa on 4500 istuinpaikkaa. Kovaäänisten kautta seurat kuuluvat joka puolella seura-aluetta. Näin kaikki paikalla olijat saavat nauttia sanan kuulemisesta. Vielä enemmän kuulevat he, jotka kuuntelevat Suviseuroja radion tai internetin välityksellä, koska seuraradiossa on seurapuheiden ja laulujen lisäksi paljon muita Suviseuroihin ja vanhoillislestadiolaisuuteen liittyviä ohjelmia.

SUVISväkeä4
Eräs Suviseurojen tärkeä asia on lauantain viikkomessu, jonka jälkeen kymmenet tuhannet seuravieraat osallistuvat ehtoolliselle seurateltassa. Tornion Suviseuroissa messu ja ehtoollinen kestivät noin viisi tuntia.

SUVISsakasti
Sunnuntaina järjestettiin jumalanpalvelus seurateltan lisäksi kahdeksassa lähiseudun kirkossa. Englanninkielinen jumalanpalvelus oli Kemin kirkossa, ruotsinkielinen Haaparannassa. Seurojen tunnus on Onneni on olla lähellä Jumalaa.

Seurateltassa pidetyssä jumalanpalveluksessa puhunut Olavi Voittonen käsitteli viidettä ja kuudetta käskyä. Lisäksi hän muisteli puheessaan 1880-luvun nuorukaisia Heikki Jussilaa ja Jaakko Veijolaa. Jussila huomasi Jaakko Veijolan Iin kirkossa pitämän puheen aikana, että ihmisen hyviin tekoihin perustuva uskonnon harjoittaminen oli ollutkin omavanhurskautta. Heikki Jussila sai uudestisyntymisen lahjan huomatessaan, että kysymyksessä on armo, jossa ihminen voi päästä osalliseksi syntien anteeksiantamuksesta ja uskon vanhurskaudesta.

–Jumalan rakkaus koskee kaikkia lähimmäisiä lähellä, vähän kauempana ja kaukana, riippumatta ihmisen ihonväristä tai kielestä. Jeesus ohjaa seuraajiaan osoittamaan rakkautta lähimmäisille, myös vihamiehille.
Viime aikoina monet Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat kokeneet uskovaisten rakkautta. Moni tänne tulleista on saanut parannuksen armon. Jumalan tiet ovat olleet ihmeellisiä.

-Jumalan armo ja siunaus Jeesuksen nimessä ja veressä kuuluu radion ja internetin välityksellä Eurooppaan, Afrikkaan ja kaikkialle maailmaan. Moni janoaa evankeliumin armoa, joka antaa synnit anteeksi ja kantaa eteenpäin. Tätä armoa tarvitsemme kodeissa, kouluissa, työyhteisöissä ja kaikkialla elääksemme uskossa ja rakkaudessa. Usko Jeesukseen Kristukseen ja rakkaus lähimmäisiin lähellä, kauempana ja kaukana suuntaa elämämme tulevaisuuteen, Olavi Voittonen puhui.

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi piti tervehdyspuheen Suviseuroissa. Hänen puheensa pohjana oli kirkastussunnuntain tapahtumat, kun Jeesus vei lähimmät opetuslapsensa Pietarin ja Jaakobin korkealle vuorelle. Yhtäkkiä Jeesuksen kasvot kirkastuivat ja hänen vaatteensa hohtivat valkeina. Ennen eläneet ja uskoneet Mooses ja Elia keskustelivat Jeesuksen kanssa. Jumala itse sanoi Jeesuksen olevan hänen ainoan poikansa, johon hän on mielistynyt. Lopuksi Jumala käski ihmisten kuunnella Jeesusta.

Voittosen lailla piispa puhui lähimmäisenrakkaudesta ja turvapaikanhakijoista. Salmi arvioi, että nyt nähty kansainvaellus voi olla vain pieni osa siitä aallosta joka mahdollisesti on tulossa Eurooppaan. Piispa toivoi asiasta syvempää keskustelua, ettei uusia rautaesirippuja rakennettaisi ja jätettäisi itkeviä lapsia ja äitejä oman onnensa nojaan. Hän toivoi yleisesti kirkon eri tahojen yhteistyötä yhteiskunnassamme.

Piispa Samuel Salmi muisteli lopuksi lapsuudestaan tuttua Siionin laulua Nyt eronhetki meille jo joutui eteemme, ja kotiaskareille jokainen lähdemme. Laulun teki Vappu Hoppman-Ahvenainen vuonna 1869. Uudessa laulukirjassa laulu esiintyy numerolla 120 Inkeri Karvosen vuonna 2010 uudistamana.

SUVISmurre
Seurojen laulut ja virret kuulutetaan meän kielellä, samoin opasteissa on käytetty Peräpohjolassa Suomen sekä Ruotsin puolella puhuttavaa meän kieltä.

LA RESUMETO ESPERANTE

C´i-jaraj Somerservoj okazas en Tornio. 70000 gastoj partoprenis surloke, miloj audis kaj vidis la servojn en radio kaj en interreto en la adreso www.suviseurat.fi. Estas la plej granda kunveno de lestadia religianoj de Finnlando, aliaj Nordlandoj, Nordamerika, Rusio, Togolando kaj almenau dudek aliaj landoj. La mesag´o de lestadianoj estas ke oni povas kredi siajn s´uldojn pardondonitaj en la nomo kaj sango de Jesuo kaj per tio atingi post la morto la himlon kaj eternan vivon.

Aini Vääräniemi 3.7.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

75 − 70 =