VETERAANIHYPPÄÄJIEN MM-KISAT TAPIO RÄISÄSEN MÄKIKESKUKSESSA

VETERAANIHYPPÄÄJIEN MM-KISAT TAPIO RÄISÄSEN MÄKIKESKUKSESSA

veteraanienmm2hyppääjää
Veteraanien mäkihypyn ja yhdistetyn MM-kisat pidettiin viime viikolla Tapio Räisäsen mäkikeskuksessa Taivalkoskella. Kisojen menestynein urheilija kolmella henkilökohtaisella kultamitalillaan ja kahdella joukkuekisan kultamitalilla oli Arsi Sjögren. Naisista Satu Virolainen voitti kaksi kultaa.

Mikkoylitalo
-Osallistujia oli 150 urheilijaa kymmenestä maasta, heistä viisi oli naisia Tsekistä ja Suomesta. Neljän kilpailupäivän aikana tehtiin lähes 600 kilpailusuoritusta K24-, K38-, K52- ja K80-metrin mäissä, lisäksi kisattiin yhdistetyn kilpailu ja joukkuemäki. Päivittäin hypättiin 14 sarjassa. Jokainen sai hypätä kahdessa sarjassa, tuloslaskennan päällikkö Mikko Ylitalo kertoo.

Tapioräisänen
-Saimme tietää järjestelyvuorostamme viime syyskuussa. Siitä lähtien olen tehnyt järjestelyjä lähes päätoimisesti, sanoo kilpailun johtaja Tapio Räisänen, itsekin mäkihypyn maailmanmestari vuodelta 1978. -Ulkomaalaiset ylistivät, että Taivalkoski on talviurheilijan paratiisi. Moni kiitteli, että olosuhteet ovat täydelliset ja kaikki tarvittavat palvelut ovat saatavilla. Kiitän kuntaa siitä, että nämä hienot puitteet kilpailulle ovat olemassa sekä kunnan työntekijöitä siitä, että suorituspaikat olivat hienossa kunnossa. Kunnan liikuntapaikkojen hoitajien yhteistyö Taivalkosken Kuohun työllisyyshankkeen porukan kanssa on erittäin toimiva systeemi. Kiitän myös talkoolaisia, joita oli kaikkiaan yli 70. Kilpailua oli mukavaa pyörittää, kun porukka oli hyvin tunnollista ja hyväntuulista. Ilmapiiri on ollut positiivinen koko kilpailun ajan. Hyvänä käsiparina kilpailun johtamisessa minulla oli kilpailusihteeri Harri Karjalainen, Tapio Räisänen kiittelee.

Steinki
Saksalainen Frank Schilling on hypännyt 40 vuotta. –Hyppääminen on hauskaa. En tavoittele kärkisijoja vaan hyvää mieltä hyppäämisestä ja kuulumisesta veteraanihyppääjien porukkaan, sarjassaan seitsemänneksi hypännyt Schilling sanoo. –Täällä järjestelyt ovat olleet mahtavat. Kisat saatiin käydä unelmaolosuhteissa. Sää suosi kisoja ja saimme nauttia lumen paljoudesta. Taivalkosken MM-kisoista jäävät hyvät muistot, Frank Schilling ja Saksan joukkueen kapteeni Manuela Steinki sanovat.

Leinonenjakokkonen
Pudasjärveläinen Olavi Leinonen voitti pronssia K38-mäessä. – Olen tyytyväinen, tavoitteeni oli mitalin saaminen näistä kisoista, Leinonen kertoo. –Olen hypännyt 40 vuotta. Viimeiset kuusi vuotta olen saanut systemaattista valmennusta. Jarmo Karhu tekee valmennusohjelmat, Jaakko Lukkari on mäkivalmentajani. Olen syvästi kiitollinen, että Pudasjärvellä alkoi mäkikoulu ja saan harjoitella Jyrkänkosken mäessä. Ei olisi tullut kuljetuksi Taivalkoskella niin usein hyppäämässä, nyt olen saanut hypätä kolmesti viikossa oman pitäjän mäessä, Olavi Leinonen iloitsee.
Leinosen kanssa kuvassa oleva Antti Kokkonen Helsingistä voitti kisoissa K52- ja K80-mäkien kultaa 70-74-vuotiaiden sarjassa.

Aattolamminpää
Aatto Lamminpää voitti kultaa K80-mäessä 65-69-vuotiaiden sarjassa. Lisäksi hän sai hopeaa joukkuemäessä, yhdistetyssä hän oli neljäs. –Olen hypännyt koko ikäni. Aloitin kotona Savitaipaleella kotituvan takana olevalla mäenkumpareella. Olen kulkenut veteraanien MM-kisoissa vuodesta 1991 lähtien, vain kahdesti olen ollut pois kisoista. Hyppäämisen lisäksi suunnittelen hyppyrimäkiä. Olin mukana kirjoittamassa Opetusministeriön rahoittamaa oppikirjaa, Pienhyppyrimäkien rakentaminen ja huolto. Suomeen yritetään rakentaa pikkumäkien verkostoa ympärivuotiseen käyttöön, että lajiin saataisiin lisää harrastajia. Hiihtoliitolla on nyt meneillään Lasten mäkiviikko –projekti, jossa kierretään kouluissa ja päiväkodeissa innostamassa lapsia mäkihypyn pariin. Veteraanimäkihyppytoiminta on hyvä asia varsinkin pienille paikkakunnille. Veteraanihyppääjät pitävät mäkiä kunnossa, valmentavat ja auttavat aloittelijoita, Aatto Lamminpää sanoo. – Taivalkoskella oli erittäin hyvät kisat. Tänne oli mukavaa tulla siksikin, kun olen Päätalo-fani. Kävin kerran Kallen luona kylässäkin. Hän antoi minulle Koillismaa-kirjan omistuskirjoituksellaan. Se on aarteeni. Kalle sanoi seuranneensa taivalkoskelaisten hyppäämisen kehittymistä ja iloitsi Tapio Räisäsen menestyksestä, Aatto Lamminpää muistelee tapaamistaan Kalle Päätalon kanssa.

yhdistetynvoittajat
Yhdistetyn joukkuekisan voitti Suomen ykkösjoukkue. Lipunkantajana palkintojenjaossa Arsi Sjögren.

Veteraanien mäkihypyn ja yhdistetyn MM-kisat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. Kesäkisoja on pidetty kymmenenä kesänä. Seuraavat kesäkisat ovat Ruotsissa, talvikisat Norjassa. Edellisen kerran MM-kisat olivat Taivalkoskella vuonna 2008. Silloin kisoja tähditti Matti Nykänen.
Mattijapasi2008
Matti Nykänen ja tämän vuoden kolminkertainen maailmanmestari Pasi Huttunen Taivalvaaralla vuonna 2008.

LA RESUMO ESPERANTE

Pri la mondc´ampionpremioj en la veteranserioj de montsaltado kaj kombinado konkursis en Tapio Räisänen montsaltadcentro en Taivalkoski pli ol 150 sportistoj kaj sportistinoj el dek landoj. La plej sukcesa sportisto estis Pasi Huttunen el la najbarmunicipa sportklubo Kuusamon Erä-Veikot. Li vojag´is hejmen kun tri oraj premioj pri saltado kaj kombinado. En la virinserioj atingis al du campionecoj Satu Virolainen.

Tapio Räisänen venkis la mondc´ampionecon en montsaltado en la jaro 1978. Dum jardekoj li laboris instruante aliajn saltistojn kaj arang´ante eblecojn por internaciaj kaj hejmlandaj saltistoj por trejni en Taivalvaara-monteto jam de fruautune. Taivalkoski estas la plej neg´a regiono en Finnlando, eblas komenci saltadon sur naturneg´o normale jam en oktobro.

Estis multege da neg´o c´i-jare kaj la vetero estis tre suna kaj stabila dum kvar konkurstagoj ekcepte lasttage pluvis sed tio ne g´enis la lastan kombinadskiadon. C´iuj estis tre kontentaj pri la mondc´ampionevento. Lastfoje la evento okazis en Taivalkoski en la jaro 2008. Venontjara konkurso okazos en Norvegio. Antaue okazos la somerkonkurso en Svedio.

La mondc´ampionecoj en la veteranserioj estas arang´ata de la jaro 1990 vintre kaj dum dek lastaj jaroj ankau somere.

Aini Vääräniemi 3.4.2015

2 thoughts on “VETERAANIHYPPÄÄJIEN MM-KISAT TAPIO RÄISÄSEN MÄKIKESKUKSESSA

 1. Arsi Sjögren

  Pieni korjaus ja tarkennus koskien juttuanne. Taivalkosken Veteraanien MM-kisojen menestynein urheilija oli Arsi Sjögren, kolmella henkilökohtaisella kullalla ja kahdella joukkue kullalla.

  Vastaa
  1. Aini

   Hei Arsi! Anteeksi kun en ottanut tarpeeksi selvää kokonaiskilpailun tuloksista. Luulin, että sain päätöstilaisuudessa kaikki tulokset, mutta näköjään näin ei ollutkaan. Oikein paljon onnea sinulle kisamenestyksestä!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 31 = 32