AURINKORANNIKKO – SUOMALAISTEN PARATIISI

AURINKORANNIKKO – SUOMALAISTEN PARATIISI

Taivalkosken kansalaisopistolaisyhdistyksen opintoretki Espanjan Andalusiaan houkutti matkalle toistakymmentä osallistujaa. Retken pääkohteena oli Suomen kansalaisopistoa vastaava Sofia-Opisto Fuengirolassa, joka on yksi Costa del Solin eli Aurinkorannikon kaupungeista Välimeren rannalla, Gibraltarin tuntumassa.

Sofia-opiston edessä
Sofia-Opisto täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Opiston toiminnanjohtaja, Minna Kantola, on työskennellyt opistossa alusta saakka. -Lähdin Suomesta vuonna 2003. Halusin ulkomaille oppimaan lisää kieltä. Hain töitä ja olin ensin pankissa. Sitten sain projektikoordinaattorin työn hankkeesta, jonka tuloksena Sofia-Opisto syntyi. Vuodesta 2009 olen ollut opiston toiminnanjohtajana, kertoo Minna Kantola.

mINNAkANTOLA
–Suurin osa toiminnastamme on samaa kuin kansalaisopistossa. Lisäksi meillä on avoimen yliopiston opintoja, joissa teemme yhteistyötä Jyväskylän Yliopiston kanssa. Kolmas kurssityyppi on opintokerhot. Suosituimpia kurssejamme ovat espanjan kielikurssit sekä liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvät kurssit. Myös kahvilat, neule- ja filosofiakahvilat, ovat suosittuja. Samoin Uutispuuro, jossa katsotaan Suomesta Jälkiviisaat-ohjelma ja samalla nautitaan aamupuuroa. Musiikki kiinnostaa myös, kitaransoitto ja espanjalaiset yhteislaulut keräävät mukavasti osallistujia. Kursseille voi osallistua vaikka vain kerran. Opiston toimistosta voi ostaa poletin, joka annetaan kurssin vetäjälle. Kurssitoiminnan lisäksi opistolla on nyt meneillään projekti Vierivät kivet, joka painottuu yhteisöllisyyden vaalimiseen, Minna Kantola kertoo opiston toiminnasta.

vILLEhYVÄRINEN
Sofia-Opistossa on toiminnanjohtajan lisäksi vakituisena työntekijänä vahtimestari Ville Hyvärinen. Hänen vastuullaan ovat toimisto, keittiö ja tilojen järjestely ja huolto. Lisäksi töissä on osa-aikaisia opettajia sekä harjoittelijoita.

CENTRO FINLANDIA

Toinen suomalaisten suosima paikka Fuengirolassa on Centro Finlandia, Suomi-keskus. Tiina Maskonen toimii Centro Finlandian infopisteen vastaavana.

Tiina Maskonen ja Kirsi Wallenius Centro Finlandia
– Asuin 14 vuotta Dominikaanisessa Tasavallassa, jossa olin oppaana. Nyt olen ollut kymmenen vuotta täällä, Tiina Maskonen kertoo. –Täällä käy paljon lomailijoita, jotka liikkuvat omatoimisesti. He tulevat kysymään retkiä, hakevat karttoja tai pyytävät tulkkausapua. Täällä voi käydä saunassa, ruokailla, käydä hierojalla, silmälääkärillä, kampaajalla, kaupassa tai terveyskonsultilla. Vuokraamme lomalaisille postilokeroita. Tavoitteena on, että saataisiin mahdollisimman paljon suomalaisia palveluja saman katon alle. A ja O toiminnassamme on oma lehti, joka ilmestyy joka perjantai. Se on täällä asuvien suomalaisten paikallislehti. Siitä kaikki näkevät, mitä Aurinkorannikolla tapahtuu. Postitamme satakunta lehteä myös Suomeen viikoittain. Lehden mainostulot, kahvila, pizzeria ja tilojen vuokraus ovat tulonlähteenämme. Centro Finlandia on yksityisyritys. Meillä on usein työharjoittelijoita Suomesta. Matkaopaskoululaiset harjoittelevat retkillämme. Minulle voi lähettää sähköpostia, jos tahtoo tänne työharjoitteluun, Tiina Maskonen lupaa.
Centro Finlandian kahvila muuttuu päivän mittaan aamiaiskahvilasta pizzeriaksi ja iltaan mennessä musiikkiravintolaksi. Opintomatkalaisille aamiaista tarjoillut Kirsi Wallenius kertoi työskennelleensä Centro Finlandiassa viime syksystä saakka.

SUOMELA

Talkoovoimin ja jäsenmaksujen avulla pyörivä Suomela tarjoaa liikunta- ja käsentaitoharrastuksia, konsertteja ja teatteria suomalaisille. Ohjelmassa on tilkkupiiri, hopeaseppäkurssi, valokuvausta ja kuvataidepiiri. Keskiviikkoisin on asialuento ja silloin on tarjolla lounas. Yhdistys julkaisee omaa lehteään, Suomelan Sanomia Toimintaa Suomelassa on lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomelan jäsenkortilla saa alennuksia golfkentillä ja kuntosaleilla.

Suomelan kuvataidepiiri
-Aiemmin kasvatin hevosia, nyt maalaan niitä, porilainen kuvataiteen harrastaja kertoo.

PACOSIN MAJAKKA

Aurinkorannikon Pacosissa toimii suomalainen helluntaikirkko, Pacosin Majakka. Siellä pidetään kielikursseja, tehdään lähetystyötä ja autetaan meren yli tulevia pakolaisia. Kirkolla on kahvila, josta saa myös lounasta.

vESAPENTTINEN
Vesa Penttinen harjoittelee Majakan kirkkosalissa Amerikkaan keväällä tehtävää esiintymismatkaa varten. – Lähden sinne Graniitti-kuoron kanssa. Eräs esittämämme laulu on Josef Riipan 17-vuotiaana sanoittama ´Kotimaani onpi Suomi`. Josefin isä ja sisarukset olivat muuttaneet Amerikkaan ja sinne Josefkin muutti äitinsä kanssa ollessaan 14-vuotias. Josef rakastui Amerikassa ja nuori rakkaus päättyi kyyneliin. Myöhemmin Josef toimi opettajana. Kerran hänen opettaessaan lapsia kirkossa, puhkesi raju ukonilma. Josef toimitti lapset pois kirkosta, mutta jäi itse sinne. Salama löi kirkkoon ja Josef sai surmansa, hän oli kuollessaan 28-vuotias, Vesa Penttinen kertoo.

pESETAJAAINI
Fuengirolan rantabulevardilla on muistomerkki Espanjan omalle valuutalle, pesetalle.

LA ETA RESUMO ESPERANTE
La grupo de taivalkoskianoj vizitis en Malaga-regiono en Hispanio, en Andalucio. La c´efa vizitloko estis Sofia-lernejo kiu estas la lernejo de libera edukada laboro, same kiel la civitana instituto en Finnlando. Aliaj servoj por la finnoj oni trovas ankau en la Centro Finlandia, Suomela kaj Majakka, kiu estas preg´ejo.

Aini Vääräniemi 21.2.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 + = 23