RIPPIKUVAT KERTOVAT: PAPISTO VAIHTUU, ASLAK PYSYY

RIPPIKUVAT KERTOVAT: PAPISTO VAIHTUU, ASLAK PYSYY

rippikuvat 003
Tammikuun loppupuolen näyttely Päätalo-keskuksessa on saanut väkeä liikkeelle. Esillä on ollut taivalkoskelaisten nuorten rippikuvia vuosilta 1991-2008. Näyttelymateriaalin ripusti paikoilleen Taivalkosken seurakunnan nuorisotyönohjaaja Timo Ylitalo. Hänet tunnetaan korkonimellä Aslak.
-Kuvista voi päätellä monenlaisia asioita: jonain vuonna kuvissa on kukat mukana, toisena vuonna ei, riippuen papista tai kuvaajasta, kertoo Aslak. Toinen asia, joka kiinnittää katsojan huomion, ovat albojen päällä olevat ristiriipukset. – Idea riipuksien tekemiseen tuli eräästä kirjasta, joka kertoi ortodoksisesta perinteestä. Aluksi teimme riipukset savesta. Muotti kaiverrettiin perunaan ja savi valettiin muottiin. Vuodesta 1997 lähtien ristit on tehty tinasta. Muotit kaiverretaan nykyään saveen ja isoset valavat tinaristit. Aluksi ristejä pidettiin alban alla. Sitten joku sanoi, että miksi ne eivät voisi olla näkyvissä. Risteissä ei ole kahta samanlaista, koska jokainen rippileiriläinen kaivertaa omansa. Ristin teko lähentää rippikoululaisia, tulee yhteisöllisyyden tunne, että tämä on meidän juttu. Samalla syvennytään ristin kantamiseen, kuinka Jeesus oli ristillä ja kuinka opetuslapset joutuivat ottamaan oman ristinsä. Risti on myös voiton merkki, selventää Aslak ristin eri merkityksiä. – Pidän itse joka leirillä kymmenen oppituntia. Risti on eräs keskeinen aihe tunneillani, kertoo pidetty seurakunnan nuorisotyönohjaaja.

LA RESUMO ESPERANTE:
La pastroj s`ang`ig´as, Aslak restas
Pluraj vizitantoj rigardis la fotojn de taivalkoskiaj gejunuloj fotitaj fine de sia religia edukado arang´ita de preg´ejo. En la fotoj de la jaroj 1991-2008 oni povas vidi diverstipaj stiloj de krucoj kiujn c´iu lernejano mem faris. Ankau oni povas vidi ke Taivalkoski havis plurajn pastrojn dum cí-tempo. Estas nur unu kiu tuttempe laboris en nia preg´ejo: la amata gvidanto de gejunuloj, Timo Ylitalo, kiun tuta komunumo konas per la nomo Aslak. – La simbolo kruco estas unu tre grava temo dum la lecionoj kiun mi gvidas al la gejunuloj, diras Aslak.

Aini Vääräniemi 31.1.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

43 + = 45