PYSÄHDYKSIÄ PUOLASTA

PYSÄHDYKSIÄ PUOLASTA

Päätalo-keskuksen kesäkuun taiteilija on Magdaleena Jakkila. Hän valmistuu ensi vuonna kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista. Viime syksynä hän oli neljä kuukautta opiskelijavaihdossa Varsovassa. Näyttelyn työt kertovat elämänmenosta Puolassa ulkomaalaisen silmin.
-Tämä on ensimmäinen näyttelyni. Halusin tuoda sen tänne, kotipaikkakunnalleni, sanoo Magdaleena Jakkila. – Näyttely perustuu videoihin, joita kuvasin Puolassa. Ne ovat visuaalinen päiväkirjani siitä miten ulkopuolinen näkee asioita ympäristössä, jossa ei ymmärrä ihmisten puheesta mitään. Minulla on 13 tuntia videomateriaalia, josta valitsin tilanteita kuvattavaksi kuvataiteen keinoin. Näyttelyn työt on tehty videon pysäytyskuvista vesiväreillä, öljyväreillä, lyijykynällä ja tussilla. Myös videotallenteita on nähtävänä näyttelyssä, kertoo Magdaleena Jakkila.

Leen, Magdaleena ja Martha

-Belgialaisen Leenin ja puolalaisen Marthan ystävyys merkitsi minulle paljon siinä umpiossa, jossa olin, kun en ymmärtänyt kieltä. Heistä maalaamissani töissä on mukana sitaatteja.

Magdaleenan taulu

Käytin monessa työssä myös tekstitystä, joka viittaa liikkuvaan kuvaan ja ranskalaisiin uuden aallon elokuviin. Niissä ei avata katsojalle sitä, mitä on tapahtunut ennen elokuvan alkua, ei myöskään sitä, mitä tapahtuu elokuvan jälkeen, vaan eletään elokuvan kuvaamaa ajanjaksoa se puolitoista tuntia, valottaa Magdaleena Jakkila.
-Töihini olen valinnut hetkiä, joiden taustoja olen joutunut pohtimaan maalatessani.

Mielenosoitus

-Järkyttävä näky Puolan itsenäisyyspäivänä, 11. marraskuuta oli äärioikeiston ja uusnatsien mielenosoitus. Siihen osallistuneiden marssijoiden agressio oli käsittämättömän voimakas ja todella pelottava. Olin lähistöllä ja jouduin ensimmäisen kerran elämässäni hengittämään kyynelkaasua, kauhistelee Magdaleena Jakkila. – Tuosta marssista tein kymmeniä luonnosmaisia pikkutöitä nopeaan tahtiin.
-Näyttelyn viimeiset työt on kuvattu junamatkalla Varsovasta Berliiniin, johon matkani päättyi. Katselin jonkin aikaa keskieurooppalaisia taidegallerioita ennen kotiin paluuta, se oli sopiva päätös opiskelijavaihdolle, kertoo taiteilijaperheen tytär, Magdaleena Jakkila.

La resumo esperante:

La filino de taivalkoskia artistparo Eeva-Kaisa Jakkila kaj Jussi Valtakari, Magdaleena Jakkila, havas sian unuan ekspozicion en Päätalo-Centro dum junio. S`i studis dum kvar monatoj en Pollando kaj multe videois kiun s´i vidis surstrate. Poste s´i pentris bildojn pri haltigitaj momentoj envideoj. Jakkila studas en La Arta Instituto en Lahti kaj farig´os venontjare kiel bildartistino.

Aini Vääräniemi 16.6.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 54 = 57