SANNIN SAVOTTA

SANNIN SAVOTTA

Sanna Mikko Sanni

Sataviisikymmentätuhatta kiloa maitoa tuottanutta Sanni-lehmää juhlittiin Taivalkosken Pistossa, Lahtelan tilalla. Ennen Sannia maagisen 150000 kilon etapin on saavuttanut viisikymmentä muuta suomalaista lehmää, joista viisi on Oulun Pro Agrian toiminta-alueella. Taivalkoskella Sanni on ensimmäinen 150-tonnari.
Suurimman osan elämästään 11-vuotias Sanni on ollut tilan vanhemman viljelijäpariskunnan, Airi ja Johannes Keräsen, hyvässä huomassa. Viime vuodesta saakka Sannia ovat hoitaneet Kerästen Mikko-poika ja nuori emäntä, Annika Pyykkönen. – Yleensä lehmän hyvä tuottavuus ei kestä kovin kauaa satatonnari-tittelin jälkeen, mutta Sanni on herunut aina vain paremmin uuden poi´innan jälkeen. Enimmillään se on antanut maitoa 72 kiloa päivässä, kertoo nuori isäntä Mikko Keränen.

Sirkku Airi Johannes Mikko Sanna

Isäntäväkeä ja Sannia oli onnittelemassa maatalousalan väkeä läheltä ja kaukaa. Taivalkoskelainen maitotila-asiantuntija Sirkku Kaijala korosti onnittelupuheessaan kuinka tärkeää lehmälle on hyvä koti ja huolenpito. – Sannista näkee, että se on tyytyväinen ja hyvin hoidettu lehmä. Voi sanoa, että Sanni on ainutlaatuinen yksilö, Holsteinien joukossa rotunsa ykkönen. sanoo Sirkku Kaijala. – Taivalkoskella on Pohjois-Pohjanmaan parhaat lehmät. Karjan keskituotos täällä on 9565 kiloa vuodessa. Tulosta saadaan, kun lehmiä hoidetaan hyvin ja korkealla ammattitaidolla. Myös Taivalkosken kunnan tuki viljelijöille on vaikuttanut positiivisesti keskituotokseen. Vaikka tuki ei ole rahallisesti suuri, se on ele, jolla kunta osoittaa viljelijöiden tärkeyden kunnassamme. Kun olin nuori ylitarkkailija, kunnanjohtaja Eero Lohi kysyi mitä hyötyä olisi viljelijöiden tukemisesta. Kerroin hänelle kuinka tärkeää on tukea neuvontaa, lannoitus- ja ruokintasuunnitelmien tekoa, koska ne ovat perusta hyvän kotoisen rehun saamiselle ja edelleen karjan tuottavuudelle. Siitä saakka kunta on tukenut neuvontaa ja se näkyy tänä päivänä, sanoo Sirkku Kaijala.
MTK-Taivalkosken puheenjohtaja Hemmo Turpeinen kertoi naapurin näkökulmasta, kuinka Lahtelan väen työskentely on jämerää ja elämänmyönteistä. – Kuuden vuoden aikana olemme naapureina saaneet olla mukana kolmissa satatonnarijuhlissa. On ollut hienoa seurata, kuinka edellinen isäntäpari on pitänyt tilan kunnossa niin että se kiinnostaa uutta sukupolvea, kehuu Hemmo Turpeinen.
Antti Juntunen FABA-jalostusyhdistyksestä sanoo, että Sanni on huippuyksilö monen tekijän ansiosta. – Sannilla on hyvä hoito ja kestävät geenit. Myös Sannin emä, Mansikki, oli satatonnari. Sanni on hyvärakenteinen, jalat ja runko ovat kuin kahdesti poikineella lehmällä. Jalostus on onnistunut. Sannin jalostusarvo on nyt -3, siinä on ikärasismia. toteaa Antti Juntunen.
– Rehutehdas voi vaikuttaa lehmän hyvinvointiin. Rehun pitää olla sopivaa täydennysrehuksi kotoiseen säilörehuun. Olemme iloisia, että olemme onnistuneet palvelemaan Sannin kotitilaa, sanoo Kinnusen Myllyn Kari Kullas. Sannin saavutusta muistivat tervehdyksineen myös Taivalkosken kunta, Taivalkosken Osuuspankki, Kuusamon Juusto ja Suomen Kotieläinyhdistys.

Isältä pojalle, Mikko, Johannes

– Annikan ja Mikon valmistuttua Seppälän maatalousoppilaitoksesta oli sopiva aika luopua tilasta. Olisihan nuorille ollut työnantajia maailmallakin, mutta kotitila voitti. On mukavaa luovuttaa tila hyvässä kunnossa ja itsekin hyväkuntoisena, kertoi Johannes Keränen sukupolvenvaihdoksesta tilalla. – Juhlien jälkeen Sanni on menossa umpeen ja alamme odotella sen yhdeksättä poikimista. Sannilla alkaa nyt kesäloma, sanoo Lahtelan nuori isäntä Mikko Keränen hymyillen.

LA RESUMO ESPERANTE

LABOREGO DE SANNI

Centkvindekmil kilogramojn de lakto produktis Sanni-bovino dum sia vivo. Oni festis aferon en Lahtela-bieno en la vilag´o Pisto en Taivalkoski. Antau Sanni atingis c´i-magia etapon kvindek aliaj finnaj bovinoj, el ili kvin estas de Oulu Pro Agria agadregiono. En Taivalkoski Sanni estas la unua en sia kategorio.
Plejparte nun 11-jarag´a Sanni estis bredita de Airi kaj Johannes Keränen, la plimaljuna bienulparo de Lahtela. De lastjare ilia filo Mikko Keränen kun sia edzino Annika Pyykkönen bredis pri Sanni. – G´enerale la alta produktnivelo de bovino ne longe dauras post la titolo centmil-farinto. Sed Sanni c ´iu-foje pli kaj pli bone donas lakton post la nova nasko. La plej alta kvanto de lakto kiom Sanni donis, estas 72 kilogramoj po unu tago, diras la juna bienulo Mikko Keränen.
La bienulojn kaj Sanni-bovinon gratulis la agantoj de agrokultura kampo de proksimeco kaj malproksimeco. Bieno-spertulo Sirkku Kaijala de Taivalkoski substrekis kiom grava afero por la bovino estas bona hejmo kaj bredado. – Oni povas vidi ke Sanni estas kontenta kaj bone bredita bovino. Oni povas diri ke Sanni estas la unika, fakte la unua are(?) de Holstein-raso. En Taivalkoski estas la plej bonaj bovinoj de Nord-Botnialando. La bovinoj c´i-tie produktas meznombre 9565 kilogramojn de lakto po unu jaro. Bonan rezulton oni atingas per bona bredado kaj alta profesia sperto. Ankau la subteno de la municipo Taivalkoski por la bienuloj efikis pozitive al la bona rezulto. Kvankam la subteno ne alta estas, la municipo per g´i montras al la bienuloj ke ili estas grava grupo en nia municipo, diras Sirkku Kaijala.
Kiam Annika kaj Mikko lastjare ekzamenig´is, estis la tauga momento transdoni la bienon al ili, diras Johannes Keränen. – Ja estis laboro al ili aliloke sed la hejmbieno venkis. Estas bona afero transdoni la bonstatan bienon kiam oni ankau mem bonfartas. – Post la festado Sanni havos pauzon de laktoproduktado por kelkaj monatoj, kaj ni atendos g´ian nauan naskadon. Sanni havos baldau la somerferion, ridetinte diras Mikko Keränen, la juna bienulo de Lahtela.

Aini Vääräniemi 9.6.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 6 = 3