HOIVA HALTUUN HANKKEILLA – KYLÄT SOTEA UUDISTAMAAN

HOIVA HALTUUN HANKKEILLA – KYLÄT SOTEA UUDISTAMAAN

kyläfoorumi

Taivalkosken kylät kokoontuivat Jokijärven koululle miettimään kylien tilaa ja tulevaisuutta. Foorumiin (suomeksi aukio tai tori, jossa ihmiset kokoontuvat hoitamaan asioita) olivat saapuneet kutsuttuina edustajat Myötäleestä ja Myötäleen rahoittamista hankkeista, kehittämisyhtiö Naturpoliksesta (suomeksi Luontokaupunki), Taivalkosken yrittäjistä sekä Uutta työtä Taivalkoskelle -hankkeesta. Illan pääteemana olivat hoiva- ja hyvinvointihankkeet, joita Koillismaan toimintaryhmä Myötäle rahoittaa.

PirjoK
Pirjo Kouva kertoi hankkeestaaan Metsäkylän lakkautetun koulun liikunta- ja juhlasalissa.

Pienyrittäjyyttä kylille -hankkeen projektityöntekijä Pirjo Kouva kartoittaa postikyselyn ja haastattelujen avulla palvelujen tarvetta Taivalkosken kylillä. Hanke pyrkii löytämään tarvittaville palveluille tekijät kyliltä. Hankkeen aikana kehitetään myös palvelusetelin käyttöä. Jos kylät alkavat tuottaa kunnan lakisääteisiä tai kotona asumista tukevia palveluja, asiakkaat tulevat mahdollisesti saamaan kunnalta palveluseteleitä näiden palvelujen maksamiseen. Posion kehitysyhtiön hallinnoima hanke toteutetaan Taivalkosken ja Posion kylillä.

HarriKempp
Harri Kemppainen innosti Metsäkylän työttömiä tai lisätöitä etsiviä kouluttautumaan kylätalkkariksi hankkeensa lyhytkursseilla.

Myötäle rahoittaa myös kylätalkkarihanketta, joka vastaa pienyrittäjyyshankkeessa syntyvään kysyntään. Koillis-Suomen Aikuiskoulutuskeskuksen hallinnoima ja toteuttama hanke koostuu neljästä kolmipäiväisestä koulutuksesta, joissa käydään läpi yleiset työtehtävät kodeissa, saadaan tietoa yrittäjyydestä sekä suoritetaan työturva- ja tulityökortit. Hankkeen kouluttaja Harri Kemppainen saapuu kutsuttaessa kertomaan hankkeesta Koillismaan muillekin kylille.

Vielä kolmaskin Myötäleen rahoittama, maatalousyrittäjille suunnattu hanke tukee kylien sote- ja muidenkin palvelujen tuottamista kyläläisten voimin. Joku maatalousyrittäjä voi tuntea, että aikaa liikenisi muuhunkin työhön kuin oman tilan töihin, ja voisi tarjota arjen palveluita naapurille. Työ voisi olla esimerkiksi lumenlinkousta tai ruohonleikkuuta tai kunnan lakisääteisiä hoivapalveluja, joihin asiakas saisi käyttää palveluseteleitä. Kyseiseen hankkeeseen haetaan parhaillaan vetäjää.

Kyläfoorumi§3.3.MarjaTuomivaara
Marja Tuomivaara Leader-toimintaryhmä Myötäleestä kannustaa kyliä toimiin oman hyvinvointinsa säilyttämiseksi ja kehittämiseksi.

Jokijärven tilaisuudessa Myötäleen hankevastaava Marja Tuomivaara esitteli vielä Nuorten Leaderiin kuuluvan hankkeen, jossa kylien nuoret voivat tehdä esimerkiksi liikuntaväline- tai kerhotarvikehankintoja 500 euron edestä. – Tässä hankkeessa on jatkuva haku, seuraavan kerran teemme rahoituspäätöksiä tulevan kesän aikana. Toivomme, että Koillismaan nuoret hakevat rohkeasti rahoitusta ideoidensa toteuttamiseen, sanoo Marja Tuomivaara.

– Kyllä Myötäle pitää kylät asuttuina, kun vaan me kyläläiset opimme ottamaan hankkeet haltuun, todettiin kyläfoorumin jälkipuheissa Jokijärven koulun kartanolla.

Aini Vääräniemi 30.3.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

19 − 12 =