JALAVAN KAUTTA EUROOPPAAN, osa II

JALAVAN KAUTTA EUROOPPAAN, osa II
Mikael Pentikäinen Jalavassa
REHELLISYYDEN KAUTTA LUOTTAMUKSEEN – ARVOPOHJAN MUUTOS EU:SSA VÄLTTÄMÄTÖN

Vanhan Karvosen kauppiassuvun vävypoika, Mikael Pentikäinen, puhui appiukkonsa kouluaikojen ympäristössä, Jalavan kauppakartanossa täydelle pirtille. – Olen kuullut tarinoita tästä pirtistä. Kun tulin tänne, tuntui kuin olisi pyhälle maalle tullut. Joku sanoikin, että ota kengät pois, kertoili Mikael Pentikäinen, aiemmassa työssään Helsingin Sanomien päätoimittajana ollut, kuluneella viikolla kirjansa `Luottamus` julkaissut Suomen Keskustan eurovaaliehdokas.
– Politiikan tekotapoihin on saatava isoja muutoksia, vaatii Pentikäinen. – Kannattaa katsoa historiaan ja ottaa sieltä oppia. Suomen historian tekijöistä Johannes Virolaisen tehtävänä oli viedä Suomi rakennemuutoksen yli, kun maa siirtyi maatalousvaltaisesta yhteiskunnasta teolliseen yhteiskuntaan. Nyt olemme tilanteessa, jossa teollisuus-Suomesta pitää tehdä yrittäjyys-Suomi. . – Johannes Virolaisen ansiosta yliopistoja perustettiin ympäri maata. Näin nuorille turvattiin tasapuoliset opiskelumahdollisuudet eri puolilla Suomea. Virolainen uskoi yrittäjyyteen ja luonnonvarojen hyödyntämiseen. Hänen politiikkaansa oli myös huolenpito ihmisistä. Lisäksi hän uskoi, että valtion pitää tehdä teollisuuspolitiikkaa. – Nyt on keskeinen osa suomalaista teollisuutta siirtynyt suomalaisten päätäntävallan ulottumattomiin Rautaruukin fuusion myötä. Rautaruukin meno oli huonon johtajuuden tulos, moittii Pentikäinen.
-Yrittäjyys-Suomessa pitää varmistaa osaaminen ja olosuhteet, joissa on hyvä yrittää. Luonnonvaroja tulee käyttää, muun muassa metsiä pitää hyödyntää enemmän. Vaikka painopaperiteollisuus hiipuu, muu metsäteollisuus voi hyvin. Sote-järjestelmä pitää uudistaa, että voidaan huolehtia kaikista kansalaisista. Valtiolla pitää olla myös teollisuuspolitiikkaa, sanoo Virolaisen oppeja tähän päivään soveltava Pentikäinen.
– Ensimmäisen maailmansodan aikoihin Santeri Alkio ja Juhani Aho miettivät, että Euroopalle pitää tehdä jotain. He puhuivat Euroopan Yhdysvalloista. Sodissa kuoli 78 miljoonaa ihmistä. Lapset elivät jatkuvan pelon alla täälläkin Karvosen kauppakartanossa. Euroopan Unioni on ennen kaikkea rauhan hanke. Siinä EU on onnistunut, lasten ei tarvitse enää pelätä sotaa.
-EU:n piti olla myös hyvän talouden yhteisö. Siinä se ei ole onnistunut. Arvopohja on murentunut EU:n sisällä. Monessa jäsenmaassa sopimusten sanat eivät ole muuttuneet käytännöiksi. Veronkierron ja verovälttelyn takia menetetään vuosittain tuhat miljardia euroa tuloja valtioille. 120 miljardia menee korruptioon vuosittain, saman verran kuin on EU:n budjetti, laskee Pentikäinen. – Rehelliset yrittäjät joutuvat maksamaan nämä valtioiden tulovajeet. Näin ei voi jatkua, Euroopassa on tapahduttava moraalinen muutos. Jotta EU voi jatkaa olemassa oloaan, byrokratiaa ja EU-kieltä pitää selkeyttää. Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheessaan kuuluttama rehellisyys pitää saada kunniaan niin Euroopassa kuin Suomessakin, kiteyttää Mikael Pentikäinen sanomansa matkallaan Euroopan parlamentin vaaleihin.

Aini Vääräniemi 8.2.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 + 2 =