KOTTARAISENPÖNTÖT ROKULISSA

 

Lintujuttu

KOTTARAISENPÖNTÖT ROKULISSA – Taivalkosken linnusto syynissä

Taivalkoskella on tunnistettu rehdit 250 lintulajia. Niiden joukosta kottarainen oli yleinen lajI vielä 1960-luvulla. Tänään linnun voi nähdä melkeinpä vain lintukirjassa.

Kirjaston ja kansalaisopiston järjestämällä talvilintukurssilla Päätalo-keskuksessa Kalevi Hirvonen luennoi linnuista. – Käydään läpi Taivalkoskella esiintyneet ruokintapaikkojen linnut. Tämä on samalla harjoitusta tämän viikonlopun linturätinkiin. Ilmoituksia lintumääristä toivotaan Bird Life -järjestössä, joka kartoittaa tietoja lintulajeista, opastaa Hirvonen. – Lintumäärät ja -lajit vaihtelevat. Sata vuotta sitten esimerkiksi viherpeippo oli harvinaisuus, nykyään se on yleinen laji talviruokinnan ansiosta. Samoin sinititainen on hyötynyt ruokinnasta, ja laji on yleistynyt. Mustarastas oli vielä viime vuosisadalla harvinainen, mutta 2000-luvulla useita yksilöitä on talvehtinutkin täällä. Peippojakin jää talveksi Taivalkoskelle, ilman ruokintaa ne eivät täällä pärjäisi. Pähkinänakkeli on tänäkin talvena nähty Kostolla ja toinen kirkolla. Pikkuvarpunen nähtiin Taivalkoskella ensimmäisen kerran 1990-luvulla ja nyt se on kotiutunut tänne niin, että lintulaudalla voi käydä säännöllisesti viisikin pikkuvarpusta. Sen sijaan varpuset ovat vähentyneet huomattavasti. Taivalkosken taajaman lintulaskentareitillä saattoi nähdä aiemmin yli sata varpusta, nyt niitä näkyy viitisenkymmentä. Laji on vaarassa romahtaa ja on nyt tavallaan suojeltu laji. Tilhiä sen sijaan täällä saattaa olla 500-1000 yksilöä parvessa hyvinä pihlajanmarjavuosina. Harrastukseni alkuaikoina parikymmentä vuotta sitten töyhtötiainen oli todella harvinainen, nykyään se on melko yleinen laji, kertoo Kalevi Hirvonen eri lajien tilanteesta ja esiintymisestä Taivalkoskella.

– Kun on paljon ruokintapaikkoja, voi nähdä erikoisiakin lintuja. Joskus tulee vastaan todellisia yllätyksiä, kuten mustapääsirkku, joka tuli ruokintapaikalleni. Kirjoitin asiasta nettiin ja seuraavana aamuna kartanolla oli pongaajia eri puolilta Suomea. Lintumatkailu on kasvussa Taivalkoskella juuri erikoisten lajien johdosta. Syötteen kansallispuistossa, joka on osittain Taivalkosken puolella, esiintyy harvinainen sinipyrstö. – Kesällä lintuja ei näe niin paljoa kuin talvella, mutta harvinaisuuksienkin ääniä voi kuulla. Esimerkiksi viitakerttunen nähdään tai kuullaan Taivalkoskella joka kesä. Tämän kevään aikana kansalaisopistossa opiskellaan lintujen ominaisuuksia, myös ääniä. Se helpottaa lintujen kesätunnistamista. Erikoisuuksia voi ilmoittaa ympäri vuoden Taivalkosken linnusto -nettisivulle. Vuosittain kunkin lajin ensimmäinen havainnoija saa nimensä sivuston aikakirjoihin, innostaa Kalevi Hirvonen, Taivalkosken lintuharrastajien päänaatikka.

Aini Vääräniemi 25.1.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

79 − = 71