MAASEUTURUNOJA KOSTON PERUKALTA

MAASEUTURUNOJA KOSTON PERUKALTA

IMG_7006

Kulttuuriryhmä Koston Lupin aktiivi, Heikki Luokkanen ja uunituore runokirja Päätalo-keskuksessa.

Koston kynäniekan, maanviljelijä Heikki Luokkasen, pöytälaatikossa on puolitoista romaanikäsikirjoitusta, kymmeniä kertomuksia ja satoja runoja. Vuodenvaihteessa Luokkanen julkaisi omakustanteena runokirjan Sonnaatteja Selekosesta. Kirja sisältää pääasiassa murteella kirjoitettuja runoja. Runojen moninaiset aihepiirit liikkuvat lapsuusmuistoista luonnon tarkkailuun, maanviljelystä pirttiviljelyyn, EU- ja byrokratiakritiikistä monenlaisten ihmissuhteiden kuvaamiseen ja arjen pienistä ja suurista yksityiskohdista kertoviin huumori- ja mielipiderunoihin.

– Kiinnostus kirjoittamiseen tulee suvun perintönä. Isoisäni Aukusti Luokkanen, Kalle Päätalon kirjoista tutun Luokkas-Pietan sukulainen, oli parempi jutunkertoja kuin järkejään. Kallehan kirjoitti Aukustista, että hän oli monessa kunnassa tunnettu valehtelija. Aukusti harrasti kirjoittamista ja käytti romaaninsa käsikirjoitusta kustantajalla, joka lähetti sen huonoilla saatesanoilla takaisin. Aukusti siitä suuttui ja nakkasi käsikirjoituksen pirtin uuniin. Sehän se tänä päivänä harmittaa, kertoi Heikki Luokkanen sukunsa kirjoitusharrastuksen historiasta. – Itse aloin kirjoittaa kansakoulun neljännellä luokalla, jolloin esitin ensimmäisen runoni koulun juhlassa. Maamieskouluaikana Pudasjärvellä koulu lähetti kertomuksiani Helsinkiin. Agrologikoulutuksessa Muhoksella kirjoittamiseni aktivoitui toden teolla, ja koko 2000-luvun olen kirjoittanutkin aktiivisesti. Osallistuin Päätalo-instituutin kolmivuotiseen kirjoittajakoulutukseen ja sain teksteistäni positiivista palautetta. Se antoi rohkeutta ja uskoa omiin mahdollisuuksiin kirjoittajana. Koulutus oli tasokasta ja inspiroivaa, kiittelee Heikki Luokkanen opettajiaan Taija Tuomista ja Marja-Riitta Vainikkalaa. – Olen jo neljäs kurssimme opiskelijoista, joka on julkaissut kirjan. Kolme muuta ovat julkaisseet romaanin. Päätalo-instituutin kirjoittajakoulutus on hyvä pohja aloittelevalle kirjoittajalle, tuumii Luokkanen.

Heikki Luokkasen huumoripitoisia runoja on ollut luettavissa MTK:n ja Kalevala-seuran sivuilla ja monissa lehdissä. Varsinainen julkinen menestys alkoi vuonna 2008, kun hän voitti Kainuun ja Koillismaan murremestaruuskilpailun. – Kilpailussa esitin runon Alfons ja Adele, joka on mielirunoni. Sitä olen esittänyt myöhemminkin, samoin kuin runoja Hallitustunnustelluo, Kesä kaikilla ja Kaksi lehmää.

– Viime keväänä sain toisen palkinnon novellikilpailussa, jonka järjestivät Wesline ja Itä-Karjalan Kustannus. Osallistuin kilpailuun pakinallani Riippakoivu. Syystalvella tulin toiseksi Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston ja Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen järjestämässä kirjoituskilpailussa kertomuksellani Jäniksen puuhunajaja. Nyt odotellaan sitä ensimmäistä palkintoa.
Aini Vääräniemi 17.1.2014

2 thoughts on “MAASEUTURUNOJA KOSTON PERUKALTA

  1. Aini Vääräniemi

    Ei silihoonkaa sinun tarvihe rankamehtään sallauta! Jo tuon kansa ilikijää näyttäytä. Ei muuta ku huokaset Setorilla ruunun sorasarkaa pitkin maalikyllään. Eikö se ollu joku kometiijatillaesuus meininki pitteä?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

33 − 23 =