TANJAN SATUJA PÄÄTALO-KESKUKSESSA TAMMIKUUN AJAN

IMG_6982

                   Tanja Luukkonen ja tuohelle hiili- ja pastelliväreillä maalattu teos Susi (2013)

TANJAN SATUJA PÄÄTALO-KESKUKSESSA TAMMIKUUN AJAN

– Jo lastentarhassa piirsin ja piirsin, aina vaan. Viidennellä luokalla aloitin kolmivuotisen taidekoulun. Ammattiin opiskelin Petroskoin pedagogisessa taideopistossa. Työskentelin Rukajärvellä luokkien 1-8 kuvataiteen ja piirustuksen opettajana 18 vuotta. Opetin myös käsitöitä ja lisäksi ohjasin lasten omaa nukketeatteria kylän nuorisotalolla. Kunnes rakkaus toi minut Taivalkoskelle vajaat yhdeksän vuotta sitten, kertoo Tanja Luukkonen Tanjan sadut -taidenäyttelynsä avajaisissa.
– Suomeen tuloni jälkeen minulla on ollut aikaa piirtää ja maalata enemmän kuin ennen. Tämä on rauhallinen maa, tykkään kovasti. Täällä saan ideoita jatkuvasti, kun elämä ei ole liian kiireistä. Esimerkiksi talvinen tauluni tässä näyttelyssä kertoo aamuhetkestä. Katsoin ulos ikkunastani, näin maisemassa sinihämyisen sadun. Piirsin sen heti. Kirkonkylän läpi virtaava Iijoki on mieliaiheeni, myös se on eräs näyttelyni satumaisemista. Näyttely koostuu tuohitauluista, öljyväritöistä, hiili- ja lyijykynätöistä sekä hiili- ja pastellitöistä.
– Tuohelle maalaaminen on haastavaa, tuohen pintamuodostumat määräävät mitä voin maalata. Siinä on tuohen kiinnostavuus, valmis taulu on minun ja luonnon yhteistyönä syntynyt. Opetan kansalaisopistossa tuohelle ja kankaalle maalaamista sekä perinteisiä tuohitöitä, nahkatöitä, sisustustaidetta ja venäjän kieltä. Teen maalauksia myös autoihin.
– Teen lisäksi matkamuistoiksi tuohi-, nahka- ja keramiikkatuotteita. Tykkään piirtää ja maalata Kalle Päätaloon liittyviä maisemia ja rakennuksia. Sekä taulut että tuohikortit aiheesta ovat kysyttyjä Kallioniemen museopuotissa ja Päätalo-keskuksen Puttiikissa, kertoo Tanja Luukkonen, Uralin lahja Taivalkoskelle.

Aini Vääräniemi 10.1.2014

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 3 =